Rast pracovných nákladov v eurozóne sa v 2. kvartáli spomalil

Pracovné náklady v eurozóne pokračovali v 2. kvartáli v raste, ale tempo rastu sa spomalilo. Informoval o tom dnes štatistický úrad Európskej únie Eurostat.
Hodinové pracovné náklady sa v krajinách eurozóny zvýšili v 2. štvrťroku medziročne o 1,6 %. Pre porovnanie, v 1. kvartáli vzrástli oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 1,9 %, čo znamená revíziu smerom nadol. Pôvodne Eurostat uvádzal rast v 1. kvartáli na úrovni 2,2 %. V 4. kvartáli minulého roka vzrástli pracovné náklady na 1,3 %.
V rámci jednotlivých sektorov najviac rástli hodinové pracovné náklady v priemysle, a to o 2 %. V stavebníctve krajín eurozóny sa zvýšili o 1,1 %, v sektore služieb o 1,5 % a v nepodnikateľskej sfére o 1,4 %.
V 28-člennej Európskej únii sa pracovné náklady zvýšili v 2. štvrťroku medziročne o 1,9 % a podobne ako v prípade eurozóny spomalili tempo rastu. V 1. štvrťroku rast pracovných nákladov v EÚ dosiahol 2,3 %.
Spomedzi krajín EÚ sa najvýraznejšie hodinové pracovné náklady zvýšili v Lotyšsku (7,9 %), Rumunsku (7,7 %), Bulharsku (6,8 %) a Estónsku (5,5 %). Naopak, v Grécku, Taliansku a na Cypre klesli. Najvýraznejší pokles zaznamenali v Grécku, a to o 2,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy