Tesnejšia integrácia eurozóny by nemala obmedzovať obchod na jednotnom trhu v EÚ

Tesnejšia integrácia štátov eurozóny by nemala obmedzovať obchod na jednotnom trhu v Európskej únii (EÚ). Zhodli sa na tom ministri financií z krajín, ktoré platia eurom. Británia, ktorá sa pripravuje na referendum o zotrvaní v EÚ, to považuje za dôležitý signál. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ministri financií eurozóny, tzv. Euroskupina, v sobotu (12.9.) diskutovali okrem iného aj o ďalšej integrácii euroregiónu v nasledujúcich 10 rokoch. Na rokovaniach boli prítomní aj ministri z deviatich štátov, ktoré nezaviedli euro, aby vyjadrili svoje obavy z ďalšieho smerovania menového bloku.
Hostiteľ stretnutia, luxemburský minister Pierre Gramegna, ubezpečil členské štáty celej EÚ, že integrita jednotného európskeho trhu zostane zachovaná.
Eurozóna plánuje tesnejšiu integráciu svojich ekonomík a finančného sektora a najmä Británia chce mať istotu, že ju z tejto diskusie nevynechajú. Obáva sa totiž, aby Londýn neprišiel o svoje postavenie jedného z najväčších svetových finančným centier.
Euroskupina súhlasila, že bude otvorenejšia a bude diskutovať so štátmi mimo eurozóny o ich obavách z dôsledkov tesnejšej integrácie menového bloku. A pokúsi sa tiež obmedziť akýkoľvek negatívny vplyv svojej integrácie na zvyšok EÚ.
Britský minister financií George Osborne po skončení debaty s Euroskupinou neposkytol novinárom žiadne vyhlásenie. Pred schôdzou však na sociálnej sieti Twitter uviedol, že chce diskutovať o „dlhodobých vzťahoch medzi členmi a nečlenmi eurozóny“.

Súvisiace články

Aktuálne správy