Zoznam najúspešnejších podnikateliek: Prekvapením je Taylor Swift

, The Telegraph;Fortune Foto: SITA

Väčšinou sa na zoznam 50 najúspešnejších podnikateliek dostávajú vedúce pracovníčky firiem, Swift sa ušlo bonusové 51. miesto.

Časopis Fortune zverejnil aktuálny rebríček v ktorom víťazí Mary Barra, tromfla všetky svoje rivalky o post najsilnejšej ženy v biznise. Barra, ktorá získala prácu v General Motors pred menej ako dvoma rokmi, preskočila doterajšiu víťazku, šéfku IBM Ginnu Rometti, tá sa prepadla  na tretie miesto. Číslom dva je Indra Nooyi, generálna riaditeľka a predsedkyňa predstavenstva PepsiCo.

Barra sa do tímu GM pripojila v čase, keď spoločnosť prechádzala krízou kvôli technickej chybe, vlani musela firma zvolať na opravu 2,6 milióna vozidiel. Fortune uvádza, že Barra vyviedla 156 miliardovú spoločnosť "z tieňa" a v posledných mesiacoch sa firme darí aj na slabých medzinárodných trhoch, vďaka prudkému nárastu predaja drahých SUV.

Na druhom mieste je Indra Nooyi, z čela PepsiCo, kde je už 9 rokov, spoločnosti s hodnotou 66,6 miliardy dolárov. V minulom roku čelila výzve aktivistu investora Nelsona Peltza a podarilo sa jej zvýšiť príjmy o 4 % a to aj napriek zmene vkusu spotrebiteľov.

Na treťom mieste je Ginny Rometty, vyšla jej hlavne reštrukturalizácia softvérovej spoločnosti IBM, ktorá sa dnes už sústredí na cloudové technológie. Spoločnosť utrpela kvôli neuspokojivým výsledkom, pričom nedokázala zastaviť pokles predaja. V roku 2014 klesli tržby IBM o 6 % na 92.8 miliardy dolárov.

Angela Ahrents, bývalá generálna riaditeľka Burberry, dnes už šéfuje maloobchodu v Apple, sa prebojovala na šestnáste miesto. Prvá žena manažérskeho tímu Apple stojí aj za spustením maloobchodného predaja Apple Watch, na ktoré sú ale protichodné recenzie.

Judith McKenna, bývalá prevádzková riaditeľka spoločnosti Asda teraz pracuje pre materskú spoločnosť Walmart, je jednou z mála britských žien v zozname. Vyštudovala právo na Hull University, počas jej pôsobenia otvoril Walmart viac ako 200 nových obchodov v tomto roku. Tiež stála za iniciatívou spoločnosti zvýšiť minimálnu mzdu na 9 dolárov za hodinu.

Rodená Londýnčanka Marianne Lake, riaditeľka divízie financií v JP Morgan Chase, dosiahlo svoj profesionálny vrchol v štyridsiatke. Dnes dohliada na aktíva v hodnote 2,4 bilióna dolárov a je jednou z dvoch žien desaťčlenného prevádzkového výboru banky.

Taylor Swift skončila na 51. mieste zoznamu, Fortune uviedol, že ide o bonus, vzhľadom k tomu, že je to popová hviezda. Umiestnenie získala kvôli aktivite, ktorá má prinútiť Apple zmeniť spôsob, akým  kompenzuje hudobníkov.

1. Mary Barra, General Motors   
2. Indra Nooyi, PepsiCo   
3. Ginni Rometty, IBM   
4. Marillyn Hewson, Lockheed Martin   
5. Ellen Kullman, DuPont   
6. Abigail Johnson, Fidelity Investments   
7. Meg Whitman, Hewlett-Packard   
8. Sheryl Sandberg, Facebook   
9. Irene Rosenfield, Mondelēz International   
10. Phebe Novakovic
11. Carol Meyrowitz, TJX Companies
12. Safra Catz, Oracle
13. Lynn Good, Duke Energy
14. Helena Foulkes, CVS Health
15. Rosalind Brewer, Sam's Club, Walmart
16. Angela Ahrendts, Apple
17. Usrula Burns, Xerox
18. Marissa Mayer, Yahoo
19. Susan Wojcicki, YouTube, Google
20. Pam Nicholson, Enterprise Holdings

Súvisiace články

Aktuálne správy