Prečo ženy nemajú vyššie mzdy: Sexistické zákony im sťažujú situáciu na pracovnom trhu takmer všade

, the quartz Foto: thinkstock

Pred dvadsiatimi rokmi podpísalo 189 krajín deklaráciu OSN, v ktorej sa zaviazali podporovať "postavenie žien a dosiahnutie rovnosti medzi mužmi a ženami". Dnes, nová správa podrobne opisuje, ako ďaleko sme od dosiahnutia tohto cieľa, a to najmä na pracoviskách.

Právne prekážky ekonomického zlepšenie postavenia žien sú veľmi rozšírené, nedovoľujú sa ženám presadiť v istých pracovných pozíciách, čo obmedzuje ich prístup k úverom, píše vo svojej aktuálnej štúdii Svetová banka.

Správa, ktorá sa zverejňuje každé dva roky, skúma právne predpisy brániace zamestnávaniu žien, alebo ich podnikaniu. Podľa tej aktuálnej ženy čelia obmedzeniam na pracovnom trhu v 100 zo 173 sledovaných ekonomík. Napríklad ženy sú vylúčené z niektorých robotníckych pracovných miest v 41 ekonomikách, v 29 ekonomikách majú zakázanú prácu v noci, a v 18 ekonomikách nemôžu získať prácu bez povolenia od svojho manžela. Iba polovica ekonomík má aj otcovskú dovolenku, a menej ako tretina má rodičovskú dovolenku, čím sa obmedzuje zdieľanie zodpovednosti za starostlivosť detí. V 30 ekonomikách si vydaté ženy nemôžu vybrať, kde chcú žiť a v 19 sú zo zákona povinné počúvať svojich manželov.

"Je to obrovská nespravodlivosť, keď spoločnosť kladie právne obmedzenia pri získavaní zamestnania u žien, alebo pri ich účasti na ekonomickom živote. Ženy, rovnako ako muži, si zaslúžia každú príležitosť naplniť svoj potenciál, bez ohľadu na to, kde žijú. Tieto obmedzenia tiež neprospievajú  ekonomike. Ženy predstavujú viac ako polovicu svetovej populácie, nemôžeme si dovoliť nechať tento potenciál nevyužitý, či už preto, že zákony nie sú schopné chrániť ženy pred násilím, alebo ich vylúčia z finančných možností, vlastníctva alebo profesií," povedal prezident Svetovej banky Jim Yong Kim.

V správe sa konštatuje, že 18 ekonomík nemá žiadne právne obmedzenia týkajúce sa žien v skúmaných oblastiach.  Sú to: Arménsko, Kanada, Dominikánska republika, Estónsko, Maďarsko,  Kosovo, Malta, Mexiko, Namíbia, Holandsko, Nový Zéland, Peru, Portoriko, Srbsko, Slovenská republika, Južná Afrika; Španielsko a Taiwan. Európa a stredná Ázia vynikajú ako najvyspelejšie  regióny, pokiaľ ide o vlastnícke práva, prístup k úverom, či k materskej a otcovskej dovolenke. Avšak, pracovné právo naďalej vylučuje ženy z mnohých pracovných miest úplne zbytočne. "Napriek pokroku, nerovnosti pretrvávajú. V posledných dvoch rokoch iba 4 ekonomiky (Chorvátsko, Maďarsko, Keňa a Nikaragua) zreformovali zákony, aby zlepšili vlastnícke práva žien," povedal Augusto Lopez-Claros, šéf skupiny, ktorá správu pripravila.

Je zarážajúce, že až 90 percent sledovaných ekonomík má aspoň jeden zákon, ktorý je diskriminačný voči ženám. Najviac sa rodové nerovnosti prejavujú na pracovnom trhu, a to vo všetkých sledovaných  ekonomikách. Najviac prekážok súvisiacich s prácou je v Rusku, kde ženy nesmú obsadzovať až 456 konkrétnych pracovných miest.

Prekážky ekonomického rozvoja žien sú rozšírená aj v južnej Ázii, ktorá zaostáva za ostatnými regiónmi v presadzovaní reforiem na podporu väčšej rovnosti žien a mužov. V posledných dvoch rokoch to boli len tri reformy prijaté dvoma ekonomikami v regióne.

Akú prácu môžu ženy dostať?
Asi v 100 krajinách bránia ženám, aby obsadzovali určité typy pracovných miest, aby sa im zabránilo vstúpiť do "nevhodných" sektorov.

Jedným z 456 pracovných miest, ktoré sú v Rusku na čiernej listine pre uchádzačky o prácu je aj napríklad rušňovodič. Ale inde je to ešte viac pritiahnuté za vlasy, v 18 krajinách vrátane Kamerunu a Jemenu môžu manželia legálnou cestou zabrániť, aby ich manželky vôbec niekde pracovali.

Môžu ženy pracovať v noci?
Niektoré krajiny majú zavedené obmedzenia pracovného času na základe pohlavia. Až v 29 krajinách majú ženy zakázanú prácu v nočných hodinách.

Môže zamestnávateľ odmietnuť ženy?
Vo viac ako 100 krajinách nemajú zákony, ktoré by dokázali zabrániť diskriminácii na základe pohlavia pri nábore nových zamestnancov. Ako sa dalo očakávať, existuje pozitívny vzťah medzi zákazom takejto diskriminácie a relatívnou zamestnanosťou žien vzhľadom k mužom, píše Svetová banka.

Môže žena dostať výpoveď aj keď je tehotná?
Drvivá väčšina krajín má právne predpisy, ktoré zabraňujú zamestnávateľom prepustiť ženu jednoducho za to, že je tehotná. Ale vo svete existuje 26 krajín, kde to problém nie je.

Súvisiace články

Aktuálne správy