Protieurópsky projekt: Robia z nás idiotov, kritizuje Fico dohodu Európy s Gazpromom

, ČTK;SITA Foto: SITA

Premiér Robert Fico včera kritizoval nedávnu dohodu o rozšírení plynovodu Nord Stream, ktorá podľa neho poškodí Ukrajinu aj Slovensko. Ak by bol tranzit plynu v obrovských objemoch cez územie Ukrajiny a Slovenska prerušený, Ukrajina príde o miliardy a Slovensko o stovky miliónov eur. Arsenij Jaceňuk, ktorý sa pridal ku kritike, oznámil, že jeho krajina bude maximálne využívať dovoz plynu zo Slovenska prostredníctvom takzvaných spätných dodávok.

"Robia z nás idiotov. Nie je možné niekoľko mesiacov hovoriť o potrebe stabilizácie situácie (na Ukrajine) a potom prijať riešenie, ktoré stavajú nielen Ukrajinu, ale aj Slovensko do nezávideniahodnej situácie," povedal Fico.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom a jej európski partneri začiatkom septembra podpísali akcionársku dohodu o plánovanom rozšírení plynovodu Nord Stream, ktorý privádza zemný plyn po dne Baltského mora do Nemecka a tým aj do strednej a západnej Európy. Podmorský projekt je od samého začiatku v záujme Ruska, aby bolo nezávislé na tranzite suroviny cez Ukrajinu.

Obmedzenia prepravy plynu cez Ukrajinu by v budúcnosti tiež spôsobilo pokles príjmov Slovenska z poplatkov za tranzit ruského plynu ďalej do západnej Európy. "Keď dlhú dobu hovoríme v geopolitických súvislostiach, tak západné plynárenské spoločnosti, ktoré operujú na území členských štátov Európskej únie, zradili iný členský štát, v tomto prípade Slovensko, a idú v príkrom rozpore s politickými rozhovormi, ktoré sme viedli na Európskej rade," vyhlásil Fico.

Gazprom kvôli projektu vytvoril konzorcium s nemeckými spoločnosťami E.ON a BASF / Wintershall, rakúskou OMV, francúzskou Engi a britsko-holandskou ropnou firmou Royal Dutch Shell.

Dlhé mesiace sa hovorilo o tom, ako treba Ukrajine pomôcť, aby zostala tranzitnou krajinou, ako jej pomôcť v zimných mesiacoch, čo vyústilo v malý reverz, ktorý Slovensko poskytuje Ukrajine. Zrazu prišlo oznámenie o podpísaní dohody o ďalšej línii, povedal Fico.

"Nie je možné politicky niekoľko mesiacov, rokov hovoriť o potrebe stabilizovať situáciu a potom prijať rozhodnutie, ktoré stavia nielen Ukrajinu, ale predovšetkým Slovensku do nezávideniahodnej pozície," vyhlásil Fico. V takomto duchu budem hovoriť na zasadnutí Európskej rady, dodal.

Plánované rozšírenie plynovodu Nord Stream kritizoval aj Jaceňuk. "Je to protiukrajinský a protieurópsky projekt," povedal Jaceňuk. Dodal, že zámer posilniť prepravnú kapacitu plynovodu Nord Stream predstavuje monopolizáciu trás dodávok plynu do EÚ, čo podľa neho povedie k zvýšeniu cien tejto suroviny.

Slovensko zabezpečuje dodávky plynu na Ukrajinu prostredníctvom záložného plynovodu z Vojan blízko ukrajinskej hranice do mesta Užhorod. Kapacita tohto plynovodu je okolo 14,5 miliardy metrov kubických ročne. Ukrajina týmto spôsobom dokáže pokryť časť svojej spotreby tejto suroviny, a to za nižšiu cenu, než nakupuje plyn z Ruska, s ktorým sa Kyjev dostal do sporu ohľadom podmienok dovozu plynu.

Ukrajina pôvodne žiadala spätné dodávky plynu zo Slovenska i prostredníctvom kapacitne väčšieho tranzitného plynovodu. Podľa skoršieho vyjadrenia Fica by takýto krok ale znamenal porušenie dohôd, ktoré uzavrelo Slovensko s Ruskom.

Slovensko by podľa Fica uvítalo rýchlejší rokovania o zavedení bezvízového styku s krajinami EÚ pre občanov Ukrajiny. "Pokiaľ ide o ľudí z Ukrajiny, kladieme milión prekážok, ale niekde inde sa otvára náruč a prichádzajú sem státisíce ľudí," povedal Fico v reakcii na súčasnú príliv utečencov do EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy