Produkcia španielskeho priemyslu vzrástla aj v júli

Produkcia španielskeho priemyslu vzrástla aj v júli, a to viac, ako ekonómovia očakávali. Vyplýva to z najnovších údajov štatistického úradu INE, ktoré zároveň signalizujú, že rast španielskej ekonomiky sa môže v tomto štvrťroku zrýchliť. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa štatistík výkon priemyslu v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny po očistení od kalendárnych vplyvov sa v júli zvýšil medziročne o 5,2 %. Tento výsledok prekvapil analytikov, ktorí očakávali, že sa rast priemyselnej produkcie v Španielsku v júli spomalí na 4,3 % z júnových 4,5 %.
Na sezónne neupravenej báze však medziročné tempo rastu priemyselnej výroby v Španielsku v júli naopak kleslo, a to na 5,8 % zo 7,4 % v predchádzajúcom mesiaci.
V medzimesačnom porovnaní stúpol výkon španielskeho priemyslu v júli o 0,6 % po 0,4-% zvýšení v júni. Jeho produkcia vytrvalo rastie už osem mesiacov v rade.
Štatistiky tiež ukázali, že v medziročnom porovnaní sa v júli najviac zvýšila výroba kapitálových produktov, o 10,2 % a výroba energií (9,4 %), zatiaľ čo produkcia polotovarov vzrástla o 3,6 % a spotrebiteľských výrobkov o 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy