Fed by mal počkať so zvyšovaním úrokových sadzieb

Americká centrálna banka Fed by mala počkať so zvyšovaním úrokových sadzieb, kým nebude globálna ekonomika stabilnejšia, domnieva sa hlavný ekonóm Svetovej banky (SB) Kaushik Basu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Nemyslím si, že samotné zvýšenie zo strany Federálneho rezervného systému (Fed) spôsobí nejakú veľkú krízu, ale bezprostredne vyvolá turbulencie," uviedol Basu v rozhovore pre britský denník Financial Times (FT). Svetová ekonomika ešte stále bojuje s mnohými problémami, takže príliš rýchle sprísnenie menovej politiky v USA by mohlo mať výrazne negatívny vplyv na niektoré krajiny.

Trhy už dlhšie špekulujú, že Fed prvýkrát od finančnej krízy zvýši úrokové sadzby už v septembri. V poslednom čase sa však množia hlasy, ktoré to považujú za príliš skorý termín. Ekonomika sa ešte dostatočne nezotavila a ani trh práce ešte nie je úplne zdravý, tvrdia kritici, takže sprísnenie menovej politiky by bolo predčasné. K tomu je ešte potrebné pripočítať ekonomické problémy v Číne, ktoré spôsobili turbulencie na globálnych trhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy