Česká medziročná inflácia spomalila viac, ako sa čakalo

Medziročná inflácia bola v auguste na úrovni 0,3 %. Na mesačnej báze v auguste ceny klesli o 0,2 %

Česká inflácia spomalila v auguste viac, ako sa očakávalo. České spotrebiteľské ceny v ôsmom mesiaci medzimesačne klesli o 0,2 %, pričom medziročne vzrástli o 0,3 %. Trh však podľa agentúry Reuters očakával medziročnú infláciu na úrovni 0,4 %, česká centrálna banka odhadovala, že ceny medziročne stúpnu o 0,7 %.

Pokles spotrebiteľských cien spôsobili prepad cien ropy na svetových trhoch a vyhlásenia centrálnej banky, že bude pokračovať v politike udržiavania slabej českej koruny najmenej do druhej polovici roka 2016. Analytici predpokladajú, že potrvá ešte dlho, kým inflácia dosiahne cieľovú úroveň centrálnej banky vo výške 2 %. „Aj keď sa pokles svetových cien ropy len málo odráža v domácich cenách pohonných hmôt, môžeme očakávať, že tento faktor výrazne spomalí infláciu v nasledujúcich mesiacoch. Odhadujeme, že inflácia ostane do novembra pod 0,5 %,“ povedal ekonóm UniCredit Patrik Rožumberský.

V roku 2013 oslabila česká centrálna banka domácu menu pre deflačné riziká a zaviazala sa udržiavať korunu slabú, na úrovni 27 CZK za euro. V tejto politike plánuje centrálna banka pokračovať minimálne do druhej polovice roka 2016, avšak pre horšie, ako očakávané výsledky, bude pravdepodobne pokračovať v udržiavaní slabej meny ešte dlhšie. „Údaje… utvrdili centrálnu banku, že musí udržať korunu slabú a zabrániť, aby domáca mena posilnila aspoň do druhej polovice roka 2016,“ uviedol hlavný analytik Generali Investments CEE Radomír Jáč.

(1 EUR = 27,047 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy