Pokles spotrebiteľských cien v Grécku sa v auguste spomalil

Spotrebiteľské ceny v Grécku aj v auguste klesli, ale menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na údaje, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad v Aténach.
Podľa štatistík sa index spotrebiteľských cien v Grécku v auguste 2015 v medzirocnom porovnaní znížil o 1,5 %, čo je menej ako júli, keď sa prepadol o 2,2 %. Spotrebitelské ceny v Grécku klesajú od marca 2013.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že v auguste sa v Grécku najstrmšie znížili náklady na bývanie, medziročne o 7,3 %, oblečenie a obuv zlacneli o 6,8 %, náklady na dopravu klesli o 4,3 %, zatiaľ čo ceny potravín a nealkoholických nápojov sa zvýšili o 4,3 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v krajine v auguste tiež znížili, už druhý mesiac po sebe, a to o 0,4 %. To je miernejší pokles ako o 1,3 % v júli.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Grécka v auguste klesol medziročne o 0,4 % (po 1,3-% páde v júli) a medzimesačne sa znížil o 0,2 % (po 1,2-% júlovom poklese).

Súvisiace články

Aktuálne správy