Čínske burzy pokračovali v poklese, šanghajský index Composite stratil 2,53 %

Čínske akciové trhy pokračovali v poklese. Vláda korigovala svoje údaje o raste ekonomiky a devízové rezervy krajiny rekordne klesli. Informovala o tom agentúra DPA.
Obavy týkajúce sa vývoja čínskej ekonomiky držia trhy v napätí. Čínske burzy dnes uzavreli štvrtý obchodný deň po sebe v mínuse. Kľúčový šanghajský index Composite stratil 2,53 % a uzavrel dnešné obchodovanie na úrovni 3080,42 bodu. Šenčenský index Component klesol o 0,63 % na 9991,76 bodu.
Od polovice júna sa čínske akciové trhy prepadli o vyše 40 %. Aktuálne oslabenie zdôvodnili analytici tým, že tento týždeň sa skončia obmedzenia týkajúce sa obchodovania s akciami v hodnote v prepočte asi 16 miliárd eur.
Negatívny vplyv na náladu na trhoch mala aj revízia vládnych údajov o raste ekonomiky. Hrubý domáci produkt (HDP) Číny sa v roku 2014 zvýšil o 7,3 %, a nie o 7,4 %, ako sa doteraz predpokladalo, uviedol čínsky štatistický úrad. To bolo najmenej za 24 rokov. V tomto roku sa očakáva ďalšie spomalenie tempa rastu druhej najväčšej svetovej ekonomiky.
Prudko padli aj devízové rezervy krajiny, čo signalizuje, že čínska centrálna banka v uplynulých týždňoch masívne intervenovala v prospech domácej meny jüanu, ktorý sa ocitol pod tlakom. Aj napriek tomuto poklesu má krajina stále najvyššie devízové rezervy na svete. Podľa údajov vlády sa devízové rezervy od konca júla do konca augusta rekordne znížili, a to takmer o 94 miliárd USD (84,4 miliardy eur) na 3,56 bilióna USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy