Tu je dôkaz: Za peniaze si skutočne môžete kúpiť šťastie

, FT Foto: thinkstock

Zabudnite na to, čo ste doteraz počuli. Za peniaze si skutočne dokážete kúpiť šťastie. Aspoň to tvrdí Britský národný štatistický úrad (ONS) vo svojom aktuálnom prieskume, v ktorom porovnávali majetok jednotlivých domácností a ich spokojnosť so životom, píše Financial Times.

Nedávna štúdia ONS tvrdí, že čím väčšie bohatstvo, tým väčší pocit šťastia a menej starostí. Je však zaujímavé, že nie všetky druhy aktív majú úplne jednoznačný vplyv na pocit šťastia. Podľa zistení ONS, čisté finančné aktíva (akcie, bankové úspory alebo dokonca hotovosť ukrytá pod vankúšom) majú najužší vzťah k pocitu spokojnosti a šťastia. Naopak úspory odložené pre odchod do dôchodku, alebo nehnuteľnosť v podobe bytu nemajú žiadny merateľný vzťah ku šťastiu. A čo je ešte možno viac prekvapujúce, fyzické pretavenie bohatstva, napríklad do formy umeleckého diela, jachty, či športového auta sa nedajú dať do priamej súvislosti s úrovňou dosiahnutého šťastia.

Prostredníctvom rôznych otázok vo výskume žiadali respondentov, aby oznámkovali v rozsahu stupnice 0-10 ako sú spokojní so svojim životom a s tým čo sa im podarilo v ňom dosiahnuť. Tieto odpovede potom porovnali s majetkovým a príjmami jednotlivých domácností cez daňové priznania. Výsledkom je, že tí, ktorí patria vďaka svojim čistým finančným aktívam do spodných 20 %, označili v priemere 0,4 bodu nižšie svoj pocit blahobytu a šťastia než tí, ktorí patria do stredných 20 %.

V prípade, že ani tieto čísla ONS vás nepresvedčili o jasnej korelácii medzi bohatstvom a šťastím, stačí ak budete súhlasiť so slovami Ronalda Reagana. Ten povedal, že zatiaľ čo "za peniaze si šťastie nekúpite, určite vám ale pomôžu získať lepšie spomienky."

Súvisiace články

Aktuálne správy