Spracovateľský sektor v Číne s najväčším poklesom od krízy

Index nákupných manažérov (PMI) v spracovateľskom priemysle klesol v auguste na úroveň 47,1 bodu a ocitol sa už šiesty mesiac v rade pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu.

Aktivita v čínskom spracovateľskom sektore klesla pre nižší domáci dopyt a export v auguste najrýchlejším tempom za posledných 6,5 roka. Vyplýva to z predbežného prieskumu agentúr Caixin a Markit, ktorý posilnil obavy zo spomaľovania druhej najväčšej svetovej ekonomiky. "Slabé údaje potvrdzujú, že ďalšie oslabenie ekonomiky je pravdepodobné. Úrady tvrdili, že v druhom polroku sa dopyt zotaví, ale zdá sa, že sa deje pravý opak," povedal ekonóm Forecast Pte Ltd v Singapure Chester Liaw.

 

Index nákupných manažérov (PMI) v spracovateľskom priemysle klesol v auguste výraznejšie, ako sa očakávalo. Analytici oslovení agentúrou Reuters odhadovali, že index klesne z júlovej hodnoty 47,8 bodu len na úroveň 47,7 bodu, avšak v ôsmom mesiaci sa aktivita znížila na úroveň 47,1 bodu a ocitla sa už šiesty mesiac v rade pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. Ide pritom o najhorší výsledok od marca 2009, kedy bolo svetové hospodárstvo poznačené finančnou krízou.

Druhá najväčšia ekonomika sveta okrem slabnúcej aktivity spracovateľského sektora čelí mnohým problémom. Objem výroby je takmer na štvorročnom minime a nové objednávky klesli na najnižšiu úroveň za posledné tri roky. Prieskum ukázal, že pre klesajúce tržby továrne, aby obmedzili náklady, prepúšťajú ľudí rýchlejším tempom. Zamestnanosť sa znížila na úroveň z čias finančnej krízy v rokoch 2008/2009.

Prekvapivá devalvácia jüanu (CNY) minulý týždeň a prepad na akciových trhoch začiatkom leta vzbudili obavy o dopade spomalenia čínskeho hospodárstva na svetovú ekonomiku a finančné trhy. Centrálna banka uviedla, že devalvácia bola súčasťou reformného procesu. Investori sa však obávajú, že pre politický tlak sa mena opäť devalvuje a spustí menovú vojnu. Analytici upozornili, že ak Čína nepodnikne kroky proti ochladzovaniu ekonomiky, bude mať problém tento rok dosiahnuť hraničný rast 7 %. Očakávam, že Čína podnikne opatrenia, aby sa spomalenie ich hospodárstva nestalo svetovým problémom, povedal v piatok japonský minister hospodárstva Akira Amari.

(1 EUR = 7,1449 CNY)

Súvisiace články

Aktuálne správy