Ku koncu júna schválili banky vyše 185 tis. hypoúverov

V medziročnom porovnaní je to nárast o 7,1 %

Banky schválili ku koncu júna tohto roka 185 446 nových zmlúv na hypotekárne úvery. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených Národnou bankou Slovenska, v medziročnom porovnaní je to nárast o 7,1 %. Ku koncu šiesteho mesiaca 2014 ich bolo totiž 173,2 tisíc. Hranicu 180 tisíc pritom banky prekročili vo februári tohto roka, pričom každomesačne stav zmlúv narastá.

 

 

 

Priemerná úroková sadzba na úveroch na bývanie sa v júni podľa vyjadrení spoločnosti Fincentrum dostala na 2,42 % ročne, čo je historický rekord. Avšak ako pokračoval senior analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi, sezóna rekordov nateraz pravdepodobne skončila. "Od 1. júla sa úrokové sadzby zvýšili a trh prešiel do dovolenkového režimu. Podobne zaujímavé čísla zažijeme najskôr na prelome októbra a novembra," skonštatoval Világi.

Okrem letnej sezóny sa pod zhoršenie podmienok od 1. júla podpísali aj odporúčania Národnej banky Slovenska, kedy začal platiť prísnejší limit na podiel hypoték s financovaním nad 90 % hodnoty založenej nehnuteľnosti. V rámci nového obchodu banky nesmú klientom poskytnúť viac ako 20 % takýchto úverov. "Ďalší zlom nás čaká v apríli 2016, kedy limit klesne na 15 % a v januári 2017, od ktorého už banky budú môcť v rámci nového obchodu financovať iba desatinu nových pôžičiek vo výške nad 90 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti," dodáva Világi.

Súvisiace články

Aktuálne správy