Vodné a vodárenské nádrže na východnom Slovensku fungujú spoľahlivo

Vodné a vodárenské nádrže, ktoré prevádzkuje štátny Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) na východe Slovenska, fungujú aj napriek horúčavám a suchu normálne a spoľahlivo. Pre TASR to uviedol hovorca SVP Ľuboš Krno.
Vodárenská nádrž Starina je naplnená na 82 % zásobného objemu, vodárenská nádrž Bukovec na 89 %. „Ružín na 80 %, ale tam sa ani nesnažíme držať hladinu vyššie pre rekonštrukciu hate Vyšné Opátske,“ vysvetlil Krno. Dobšiná, alebo ako ju ľudia volajú Dedinky, je naplnená na 83 %. Ako doplnil Krno, tam sa hladina po jej prechodnom znížení pre potreby elektrární na opravy opäť zvýšila.
Dokonca aj Domaša, kde si v minulých rokoch sťažovali na nízku hladinu, má aktuálne ešte stále hladinu vo výške 158,8 m n. m., čo je podľa Krna len o 20 centimetrov nižšie ako ideálny stav pre dovolenkárov. „Takže vôbec nemusíme meniť ani manipulačný poriadok a stále môžeme vypúšťať konštantných 4,9 m3/s, aby sme zabezpečovali dostatočný sanačný prietok v Ondave a aby tam ryby nekapali,“ dodal Krno.

Súvisiace články

Aktuálne správy