Rast ekonomiky eurozóny sa v 2. štvrťroku spomalil na 0,3 %

Ekonomika eurozóny vzrástla v 2. štvrťroku pomalším tempom než v predchádzajúcom kvartáli a slabší rast zaznamenala aj v porovnaní s odhadmi ekonómov. Vyplýva to z dnes zverejneného prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie (EÚ) Eurostat. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.
Podľa Eurostatu vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v 2. štvrťroku medzikvartálne o 0,3 % po 0,4-% raste v období od januára do konca marca. Medziročne predstavoval rast 1,2 %.
Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali s medzikvartálnym rastom ekonomiky 19-člennej menovej únie na úrovni 0,4 % a v prípade medziročného porovnania očakávali rast na úrovni 1,3 %. Oproti medziročnému porovnaniu v 1. štvrťroku to však znamená zrýchlenie, keď v prvých troch mesiacoch roka vzrástla ekonomika eurozóny medziročne o 1 %.
Najsilnejšia ekonomika eurozóny Nemecko síce zaznamenalo zrýchlenie medzikvartálneho rastu z 0,3 % na 0,4 %, no Francúzsko, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou menového bloku, vykázalo výrazné zhoršenie vývoja hospodárstva. Zatiaľ čo v 1. štvrťroku 2015 vzrástla francúzska ekonomika medzikvartálne o 0,7 %, v 2. štvrťroku zaznamenala nulový rast. Talianska ekonomika tiež spomalila tempo rastu, aj keď v menšej miere. V 1. kvartáli vzrástla o 0,3 %, v 2. štvrťroku dosiahol rast 0,2 %.
V celej Európskej únii vzrástol HDP v 2. štvrťroku medzikvartálne o 0,4 %, teda rovnakým tempom ako v predchádzajúcom štvrťroku. Medziročne vzrástla ekonomika EÚ o 1,6 % a mierne tak zrýchlila tempo rastu z 1. štvrťroku, keď medziročne zaznamenala rast o 1,5 %.
Najvýraznejší medzikvartálny rast zaznamenali Lotyšsko (1,2 %), Švédsko a Španielsko (v oboch prípadoch 1 %). Ekonomika Slovenska sa v 2. štvrťroku zvýšila medzikvartálne o 0,8 %, teda rovnakým tempom ako v predchádzajúcom štvrťroku.
Medziročne najviac rástla ekonomika Českej republiky (4,4 %), ďalej Rumunska (3,7 %) a Poľska (3,6 %). Slovenská ekonomika medziročne vzrástla o 3,1 % a mierne tak zrýchlila tempo rastu, keď v 1. kvartáli dosiahla medziročný rast na úrovni 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy