Júlové ceny v rámci EÚ medziročne stúpli, na Slovensku klesli

Medziročná inflácia v rámci celej Európskej únie bola v júli 0,1 %, na Slovensku sa ceny medziročne znížili o 0,2 %

Medziročná inflácia v eurozóne bola v júli na úrovni 0,2 % a v rámci celej Európskej únie boli júlové ceny v porovnaní s júlom minulého roka vyššie o 0,1 %. Medzimesačne sa ceny v eurozóne podľa predbežných údajov znížili o 0,6 % a v rámci celej EÚ o 0,5 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku ceny v júli klesli medziročne aj medzimesačne. Medziročne bola celková cenová hladina v SR nižšia o 0,2 % a medzimesačne o 0,3 %.

Medziročný pokles cien v júli evidovalo jedenásť členských krajín EÚ. Najviac sa ceny medziročne znížili na Cypre (-2,4 %), v Rumunsku (-1,4 %) a v Grécku (-1,3 %). Najvyššiu medziročnú infláciu mali v júli na Malte (1,2 %), v Rakúsku (1,1 %) a Belgicku (0,9 %). Medzimesačne sa júlové ceny znížili v pätnástich členských štátoch Európskej únie, nezmenili sa v štyroch a stúpli v ôsmich. Najviac medzimesačne klesli v Taliansku (-2 %), Španielsku (-1,5 %) a Belgicku a Luxembursku (zhodne -1,3 %). Najviac medzimesačne stúpli v Holandsku (0,7 %), Nemecku (0,3 %) a v Bulharsku (0,2 %).

Medziročnú infláciu v eurozóne v júli smerom nahor posunuli najmä ceny reštaurácií a kaviarní, ktoré jej pridali 0,09 percentuálneho bodu, ceny tabaku (0,08 percentuálneho bodu) a ceny nájmu (0,06 percentuálneho bodu). Smerom nadol medziročnú infláciu posunuli ceny pohonných látok, ktoré jej ubrali 0,43 percentuálneho bodu, ceny vykurovacieho oleja (-0,2 percentuálneho bodu), a mlieka, syrov a vajec (-0,06 percentuálneho bodu).

Súvisiace články

Aktuálne správy