Možnosti štátu sú pri klesajúcich cenách mlieka veľmi obmedzené

Aktuálny pokles nákupných cien mlieka v SR je výsledkom prevahy ponuky na trhu nad dopytom, a to najmä v dôsledku zrušenia kvót na produkciu mlieka v EÚ. Uviedol to pre TASR hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) Peter Hajnala v reakcii na pokračujúci prepad cien mlieka.
„Vzhľadom na to, že ide jednoznačne o dôsledok vývoja ponuky a dopytu, možnosti štátu sú veľmi obmedzené. Členské štáty očakávajú od Európskej komisie prijatie ďalších opatrení pre stabilizáciu sektora s mliekom,“ priblížil.
Istú úlohu na trhu s mliekom podľa Hajnalu zohráva aj embargo zo strany Ruskej federácie, ktorého dosahy na pokles odbytu mlieka a mliečnych výrobkov by mali kompenzovať podporné opatrenie EK.
Poznamenal zároveň, že producenti mlieka sú v nevýhodnom postavení. „Cena surového kravského mlieka totiž nie je regulovaná. Mlieko v surovom stave nie je dlhodobo skladovateľné, navyše je produkované kontinuálne,“ dodal hovorca agrorezortu.
Podľa informácií MPRV pokles priemernej nákupnej ceny mlieka v SR pokračoval aj v júni. Jeho cena sa medzimesačne znížila o 3,2 % na úroveň 27 eur/100 kg surového mlieka. V porovnaní s júnom 2014 sa priemerná cena mlieka oslabila o 19,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy