USA pridali ropné pole Južno-Kirinskoje na zoznam sankcií

USA pridali ropné pole Južno-Kirinskoje na zoznam objektov a subjektov, ktoré sú cieľom sankcií pre politiku Ruska na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.
Washington uviedol, že toto nálezisko, ktoré sa nachádza v Ochotskom mori a vlastní ho plynárenský gigant Gazprom, obsahuje okrem zemného plynu aj podstatné zásoby ropy. Pridanie tohto poľa na zoznam znamená, že na export, reexport alebo transport ropy z tejto lokality bude potrebná licencia amerického ministerstva obchodu. Tú si bude vyžadovať aj export alebo reexport akéhokoľvek produktu amerického pôvodu alebo produktu s viac než 25-percentným obsahom pochádzajúcim z USA na toto pole.
Washingtonský právnik Douglas Jacobson, ktorý sa špecializuje na medzinárodný obchod, uvádza, že najnovší krok prekračuje doterajšie sankcie voči Rusku, ktoré zakazujú vývoz určitých produktov do Ruska, ak sa priamo alebo nepriamo používajú na prieskum a ťažbu ropy a zemného plynu v ruských vodách s hĺbkou viac než 500 stôp (zhruba 152 metrov).
Spojené štáty postupne pritvrdzujú sankcie voči Rusku. Minulý týždeň pridali na zoznam sankcionovaných osôb aj ruského miliardára, prevádzkovateľov krymských prístavov a bývalých ukrajinských politikov. Agentúra Reuters ich mená neuviedla.

Súvisiace články

Aktuálne správy