Tri moldavské banky sa zatvoria, stratilo sa z nich 1,5 mld. USD

Pred tromi moldavskými bankami sa dnes vytvorili rady čakajúcich ľudí, ktorí sa obávajú dôsledkov ich zatvorenia. Vláda tieto inštitúcie zlikviduje po tom, čo z nich vlani zmizlo celkovo 1,5 miliardy USD (1,37 miliardy eur). Informovala o tom agentúra AP.
Guvernér moldavskej centrálnej banky Dorin Dragutanu oznámil, že Banca de Economii, Banca Social a Unibank, v ktorých sú celkovo 2 milióny účtov, budú zlikvidované do októbra. Kontá zákazníkov sa presunú do iných bánk. Očakáva sa, že pre likvidáciu príde o prácu viac než 3000 ľudí.
Banca de Economii je štátna sporiteľňa, zvyšné dve financujú moldavskí a ruskí investori. Vlani z nich pred novembrovými parlamentnými voľbami zmizlo 1,5 miliardy USD a podľa nezverejnenej parlamentnej správy časť peňazí smerovalo do ruských bánk.
Hoci Dragutanu opakovane ubezpečoval obyvateľov, že ich peniaze sú v bezpečí, pred bankami sa dnes vytvorili dlhé rady. Centrálna banka týmto trom inštitúciám dnes s okamžitou platnosťou zakázala otvárať akékoľvek nové bežné či sporiteľné účty. Keďže mnohým dôchodcom chodia penzie do sporiteľne, centrálna banka ich kontá presunie pod správu moldavskej pošty.

Súvisiace články

Aktuálne správy