Americké spotrebiteľské výdavky spomalili rast

Výdavky amerických spotrebiteľov sa v júni zvýšili o 0,2 % po májovom raste o 0,7 %

Spotrebiteľské výdavky v USA rástli v júni najpomalším tempom za štyri mesiace. Podľa údajov, ktoré zverejnilo v pondelok federálne ministerstvo obchodu, sa zvýšili o 0,2 % po májovom raste o 0,7 %. Spotrebiteľské výdavky zodpovedajú za viac ako dve tretiny aktivity v najväčšej svetovej ekonomike. Júnový prírastok bol v súlade s očakávaniami ekonómov. Aktuálne údaje naznačujú, že výdavky amerických spotrebiteľov môžu v treťom kvartáli ďalej spomaliť rast, prípadné negatívne dopady by však mohlo kompenzovať upevnenie na trhu práce a rast v segmente rezidenčnej výstavby.

Americká centrálna banka (Fed) minulý týždeň uviedla, že ekonomika pokračuje v raste miernym tempom, keď sa zlepšuje situácia na trhu práce aj v rezidenčnej výstavbe. Vyhlásenie naznačuje možnosť prvého zvýšenia úrokových sadzieb za takmer dekádu, ku ktorému by mohol Federálny rezervný systém pristúpiť už v septembri.

Po zohľadnení inflácie spotrebiteľské výdavky v júni stagnovali, keď v máji vzrástli o 0,4 %. Bez započítania cien potravín a energií v júni výdavky posilňovali o 0,1 % tretí mesiac v rade. Index jadrovej inflácie sa za 12 mesiacov do konca júna zvýšil o 1,3 %. Inflácia tak zaostáva za cieľovou hodnotou 2 %, ktorú si naplánoval Fed.

Súvisiace články

Aktuálne správy