Rast britskej ekonomiky sa v druhom štvrťroku zrýchlil

Hrubý domáci produkt krajiny sa počas apríla až júna podľa predbežného odhadu medzikvartálne zväčšil o 0,7 % po raste o 0,4 % v prvom štvrťroku

Rast britskej ekonomiky sa v druhom štvrťroku opäť zrýchlil, a to vďaka oživeniu dominantného sektora služieb a posilneniu produkcie ropy a plynu, ktoré patrilo k najvýraznejším za desaťročia. Hrubý domáci produkt (HDP) sa počas apríla až júna podľa predbežného odhadu medzikvartálne zväčšil o 0,7 % po raste o 0,4 % v prvom štvrťroku. Informoval o tom v utorok britský štatistický úrad ONS. Medziročne hospodárstvo krajiny v druhom kvartáli posilnilo o 2,6 %. Medzikvartálny aj medziročný rast HDP je v súlade s očakávaniami analytikov. Štatistický úrad uviedol, že HDP na obyvateľa je teraz v podstate na úrovni prvého štvrťroka 2008, čiže obdobia pred finančnou krízou.

„Po spomalení v prvom kvartáli 2015 sa celkový rast HDP vrátil na úroveň typickú pre obdobie uplynulých dvoch rokov,“ povedal hlavný ekonóm ONS Joe Grice. Produkcia odvetvia služieb, ktoré tvorí viac ako tri štvrtiny britskej ekonomiky, sa v období apríla až júna medzikvartálne zväčšila o 0,7 %. V prvom štvrťroku sektor služieb posilnil o 0,4 %. Produkcia spracovateľského priemyslu počas apríla až júna oproti prvému štvrťroku klesla o 0,3 %. Išlo o jej prvé medzikvartálne oslabenie za viac ako dva roky. Celý priemyselný sektor však vzrástol o 1 % vďaka výraznému posilneniu ťažby ropy a plynu v Severnom mori. Segment ťažobného priemyslu, ktorý zahŕňa produkciu ropy a plynu, medzikvartálne stúpol o 7,8 %. Išlo o najväčší rast od roku 1989.

Britský štatistický úrad uviedol, že rast produkcie ropy a plynu, ktorý nastal v období znižovania cien čierneho zlata, bol v podstate výsledkom marcovej redukcie daní s cieľom podporiť tento sektor. Segment ťažby ropy a plynu totiž v uplynulých rokoch vzhľadom na zvyšovanie prevádzkových nákladov pôsobil ako brzda ekonomického rastu Veľkej Británie. Britské odvetvie stavebníctva v druhom štvrťroku stagnovalo po miernom oslabení počas januára až marca.

Súvisiace články

Aktuálne správy