Zisk čínskych priemyselných firiem v júni klesol

V júni zaznamenali čínske priemyselné firmy medziročný pokles ziskov o 0,3 %, za prvý polrok klesli o 0,7 %.

Zisky čínskych priemyselných firiem po aprílovom a májovom raste, v medziročnom porovnaní v júni klesli. Posilňujú tak náznaky pretrvávajúceho oslabenia ekonomiky. Priemyselné firmy v júni zaznamenali medziročný pokles ziskov o 0,3 %, zatiaľ čo v máji rástli o 0,6 % a v apríli o 2,6 %. Uviedol v pondelok štatistický úrad Číny (NBS).

V prvom polroku 2015 priemyselné zisky firiem medziročne klesli o 0,7 %. Zo 41 priemyselných sektorov, 30 zaznamenalo medziročný rast a 11 pokles. Zisky v banskom priemysle sa za prvých šesť mesiacov medziročne znížili o 58,8 % a o 68,4 % klesli producentom ropy a zemného plynu. Na druhej strane, firmy v oblasti spracovania ropy, koksovateľného uhlia a jadrového paliva spolu v prvom polroku zaznamenali nárast ziskov o 78,7 %. Počítačové, telekomunikačné a elektronické firmy spolu zaevidovali zvýšenie ziskov o 19 %.

Tento rok čínska centrálna banka v snahe podporiť hospodárstvo znížila úrokové sadzby trikrát, avšak ekonomika smeruje k najhoršiemu výkonu za posledné štvrťstoročie. Za prvý polrok čínska ekonomika posilnila o 7 %, v súlade s celoročným plánom.

Súvisiace články

Aktuálne správy