Ryanair očakáva zisk na hornej hranici prognózy

Pre klesajúce ceny palív chce nízkonákladová spoločnosť znížiť ceny a prepraviť viac cestujúcich.

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair v pondelok navýšila svoj cieľ počtu prepravených osôb pre tento rok. Zároveň oznámila, že celoročný zisk by mal byť pre vysoký počet letných rezervácii na hornej hranici ich predchádzajúceho odhadu. Za aktuálny účtovný rok, ktorý sa skončí v marci 2016, by sa mal zisk spoločnosti po zdanení nachádzať na hornej hranici májovej prognózy 940 mil. až 970 mil. eur.

Počet cestujúcich by mal tento rok vzrásť na 103 mil. z minuloročných 90,6 mil pasažierov, uviedol Ryanair vo vyhlásení. Letecká spoločnosť teda zvýšila svoj predchádzajúci cieľ prepraviť v roku 2015 100 mil. osôb. Urobila tak, keďže plánuje zvýšiť obsadenosť a počas zimy využívať menší počet lietadiel.

Ryanair v máji oznámil, že plánuje medzi októbrom a marcom znížiť cestovné o 4 % až 8 %. Finančný riaditeľ spoločnosti Neil Sorohan povedal, že to pravdepodobne bude bližšie k 8 %, keďže ceny palív klesajú. Spoločnosť plánuje túto zimu odstaviť 40 lietadiel v porovnaní s 50 minulý rok a očakáva, že v lietadlách obsadí 90 % miest oproti minuloročným 88 %. Nízkonákladová letecká spoločnosť plne využíva klesajúce ceny palív, avšak pre konkurenciu ostáva obozretná, povedal výkonný riaditeľ Ryanairu Michael O’Leary. Na výrazné zníženie cestovného počas zimy by konkurenti mohli reagovať ofenzívne.

Spoločnosť Ryanair je najväčšou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou v Európe a zabezpečuje aj pravidelné linkové medzinárodné spojenia so Slovenskom.

Súvisiace články

Aktuálne správy