Dolárový index stúpol najvyššie za tri mesiace

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Dolárový index stúpol najvyššie za tri mesiace“, rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 20. júla (SITA, Reuters) – Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, sa v pondelok dostal na najvyššiu úroveň za tri mesiace. Oproti jenu americká mena stúpla na štvortýždňové maximum. Objem obchodov však bol relatívne malý, keďže v Japonsku bol štátny sviatok. Dolár stále čerpal podporu z minulotýždňových správ o dobrom vývoji americkej inflácie a trhu s obytnými nehnuteľnosťami.

Počas úvodného obchodovania v Európe dolárový index stúpol na trojmesačné maximum 98,088 bodu. Oproti jenu bol dolár vyššie o 0,1 % a to na úrovni 124,23 JPY/USD, ale predtým bol až na úrovni 124,39 JPY/USD. Oproti spoločnej európskej mene si však dolár odpísal 0,1 % a klesol na 1,0840 USD/EUR.

Maďarský forint v pondelok oproti euru oslabil. Väčšina analytikov totiž očakáva, že centrálna banka krajiny v utorok opäť zníži hlavnú úrokovú sadzbu, a to na úroveň 1,4 %. Do 13:46 SELČ forint klesol o 0,13 % na 309,400 HUF/EUR. Poľský zlotý a česká koruna tiež oslabili. Zlotý klesol o 0,19 % na 4,116 PLN/EUR a hodnota českej koruny sa znížila o 0,06 % na 27,070 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy