Dôležitá legislatívna úprava: Jednoosobové firmy budú prielomom v podnikaní

, TASR Foto: SITA

Slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec pre TASR uviedol, že Výbor EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa dnes schválil dôležitú legislatívnu úpravu, ktorá umožňuje jednej osobe založiť spoločnosť s ručením obmedzeným (s.r.o.) za jedno euro cez internet.

Slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec pre TASR uviedol, že Výbor EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa dnes schválil dôležitú legislatívnu úpravu, ktorá umožňuje jednej osobe založiť spoločnosť s ručením obmedzeným (s.r.o.) za jedno euro cez internet. Takáto spoločnosť bude mať možnosť podnikať bez obmedzení na území celej Európskej únie.

Tieňovým spravodajcom návrhu vo Výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) bol za Európsku ľudovú stranu slovenský poslanec Ivan Štefanec (nezávislý).

"Naša spoločnosť sa technologicky posúva dopredu a ani formy podnikania nie sú výnimkou. Čoraz väčšiu úlohu v ekonomike hrajú start-upové firmy, pre ktoré je podstatné to, aby svoj produkt, alebo službu dokázali na trh dostať čo najrýchlejšie a za čo najmenšie náklady," uviedol Štefanec. Pripomenul, že každý členský štát EÚ mal doteraz vlastný systém úkonov pre založenie firmy, ktoré boli často zdĺhavé a nákladné.

Novinkou legislatívneho návrhu, ktorý dostal zelenú vo výbore IMCO, je aj to, že jednoosobová s.r.o. umožní aj študentom, ktorí prídu s dobrým nápadom, založiť si vlastnú firmu do niekoľkých hodín či dní a podnikať na viac ako 500-miliónovom trhu.

Podľa Štefanca ide o prielom v podnikaní, ktoré bude dostupnejšie a otvorenejšie ako kedykoľvek doteraz.

"Očakávam, že na trhu sa objaví množstvo produktov a služieb, najmä z oblasti IT biznisu, ktoré tu neboli, alebo ich dostupnosť bola obmedzená len na jednotlivé štáty. Jednoosobovú s.r.o. považujem za významný krok k dobudovaniu jednotného trhu a posun k modernému chápaniu podnikania ako takého," povedal Štefanec v závere.

Tento návrh musí po schválení vo výbore IMCO na jeseň odsúhlasiť aj Právny výbor EP, a potom budú o ňom hlasovať všetci europoslanci v pléne Európskeho parlamentu. Štefanec vyjadril nádej, že najneskôr do konca tohto roka bude tento návrh v europarlamente dokončený.

Súvisiace články

Aktuálne správy