Brusel má iný názor na udržateľnosť dlhu Grécka než MMF, nevylučuje reprofiláciu

Európska komisia (EK) má odlišný názor na udržateľnosť gréckeho dlhu než Medzinárodný menový fond (MMF). Fond na základe svojich odhadov požaduje výrazné zníženie dlhu Grécka, ktorý je podľa neho neudržateľný. Hodnotenie EK sa síce od prognózy fondu líši, no rovnako naznačuje možnosť zmiernenia gréckej dlhovej záťaže, aj keď nie prostredníctvom odpisov. Informovala o tom agentúra Reuters.
MMF zverejnil, že Grécko bude potrebovať (najmä od partnerov v eurozóne) výrazné odpísanie dlhu, nakoľko situácia v krajine sa od konca júna dramaticky zhoršila. MMF predpokladá, že dlh Grécka dosiahne v roku 2022 asi 170 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Európska komisia zverejnila vlastný odhad vývoja gréckeho dlhu. Ako uviedla, ak Grécko prijme opatrenia na jeho zníženie, mohol by v roku 2020 dosiahnuť 165 % HDP a v roku 2022 okolo 150 % HDP. Nevylučuje ale ani to, že dlh v daných rokoch bude dosahovať 187 % HDP a 176 % HDP.
EK zároveň uviedla, že s cieľom znížiť daňovú záťaž Grécka je možná reprofilácia dlhu, nie jeho odpísanie. Aj to len v prípade, že Grécko bude realizovať reformy požadované veriteľmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy