Tsipras: Podpísal som dohodu, ktorej neverím

, ČTK Foto: SITA

Grécky premiér Alexis Tsipras v televíznom rozhovore obhajoval pondelňajšiu dohodu uzavretú s eurozónou. Ako však dodal, neverí v ňu a podpísal ju kvôli tomu, aby sa vyhol katastrofe, ku ktorej by mohlo v zadlženej krajine dôjsť.

Dohoda je podľa Tsiprasa veľmi tvrdá, avšak bol to jediný spôsob, ako zabezpečiť, aby Grécko zostalo v eurozóne. Obul sa aj do veriteľov, uviedol, že sa vraj chceli Grécku mstiť. A takisto naznačil, že banky v krajine môžu zostať uzavreté ešte ďalší mesiac.

"Beriem plnú zodpovednosť za chyby, ktoré som urobil, a za to, že som sa podpísal pod dokument, ktorému neverím," vyhlásil Tsipras v rozhovore s gréckou štátnou televíziou ERT. Ako však dodal, jeho povinnosťou je, aby bol dokument v Grécku prijatý. Kľúčové reformy by mal v stredu schvaľovať grécky parlament, v ktorom premiér práve kvôli uzavretiu dohody čelí vzbure niektorých poslancov zo svojej vládnej strany.

"Nebol by to jednoduchá úloha pre nikoho… Snažil som sa robiť, čo bolo v mojich silách pre to, aby som získal všetko, čo som mohol," uviedol Tsipras o rokovaniach v Bruseli.

Grécky premiér tiež vyhlásil, že nemá v pláne rezignovať. "Neutečie pred svojou zodpovednosťou. Mám zodpovednosť zaistiť, aby banky neskrachovali a ľudia nestratili svoje úspory," dodal. Zdôraznil, že v Grécku je teraz potrebné bojovať s korupciou a daňovými únikmi.
Premiér má podľa neho povinnosť bojovať, hovoriť nepríjemnú pravdu a robiť ťažké rozhodnutia. "Najhoršie vecí, ktorú by kapitán mohol urobiť, keď riadi loď v búrke, by bolo opustiť kormidlo," vyhlásil.

Tsipras sa podľa agentúry Reuters vyjadril tiež ku gréckym bankám, ktoré sú už od 29. júna uzatvorené a maximálny denný výber z bankomatu je na jeden účet 60 eur. "Otvorenie bánk závisí od schválenia dohody, ku ktorému by malo dôjsť do mesiaca," uviedol s tým, že dohoda musí byť ratifikovaná všetkými stranami. Banky podľa neho potrebujú na rekapitalizáciu desať až 15 miliárd eur.

Podľa prieskumu agentúry Kapa Research pre denník To Vima sa 51,5 percent Grékov domnieva, že dohoda uzavretá s eurozónou je pozitívom. Celkom 72 percent respondentov uviedlo, že nebola iná alternatíva, než sa s veriteľmi dohodnúť, 70,1 percent ich potom vyhlásilo, že by parlament dohodu mal schváliť. Prieskum tiež ukázal, že 58,8 percent respondentov vníma premiéra Tsiprasa, ktorý dohodu v Bruseli dojednal, pozitívne.

Súvisiace články

Aktuálne správy