Návšteva stovežatej: Sedem dobrých rád, ako sa nenechať ošklbať taxikárom

, penize.cz Foto:SITA;thinkstock

Domáci majú v každom meste výhodu, vedie skontrolovať či ich taxikár nepreviezol. Lenže v prípade turistov je takáto doprava mnohokrát ľahkým zárobkom. Pritom sa nemusíte nechať obrať, ak budete dodržiavať zopár základných železných pravidiel. Zostavil ich portál penize.cz.

Najčastejšie si turisti berú v zahraničí taxík, kvôli presunu na letisko. Priamo pred terminál smú len vybrané taxislužby. Ide o preverené spoločnosti, na nepoctivých by ste naraziť nemali. Ponuka ale nemusí byť najlacnejšia. Pokojne môžete postupovať rovnako ako inokedy. Zavolať na dispečing taxislužby alebo porovnať najvýhodnejšie ponuky cez mobilnú aplikáciu. Taxík vás vyzdvihne, alebo vyloží na vzdialenejšom mieste od terminálu, napríklad na expresnom parkovisku letiska. Aj na letisku samozrejme platí, že by ste nemali kývnuť na pokútne ponuky.

1. Na taxík dnes už nemávame
Komu na peniazoch nezáleží a pokojne sa nechá ošklbať, nech mávne na taxík na ulici a pozdraví cudzou rečou. Neznalý turista je pre nepoctivého taxikára ideálna korisť. Taxikár "z ulice" má navyše vôbec najväčší manévrovací priestor, keď vás chce obtiahnuť. Cestu nikto ďalší nemonitoruje, taxikára nikto nestráži. Platiť by mala cena na dverách, ale väčšinou je aj tak iná. Manipulovať sa dá aj taxametrom. A nájde sa dosť nepoctivých, ktorí to aj  robia.

2. Kontaktujte dispečing
Číslo na solídnu a preverenú taxislužbu by ste mali uložiť do mobilu ešte pred odcestovaním. Výhod je viac ako dosť. Auto si objednáte na konkrétne miesto a čas. Vopred viete, za aké ceny taxislužba jazdí. Dispečer by už pri objednávke mal na požiadanie aspoň orientačne povedať, na koľko cesta vyjde. Pohyb objednaných áut je monitorovaný, keď budete chcieť službu reklamovať, pôjde to ľahšie. A keď v aute niečo zabudnete, budete mať väčšiu šancu sa k veci dopátrať.

3. Pomôžu šikovné aplikácie
Priaznivci moderných technológií to majú ešte jednoduchšie. K dispozícii je niekoľko šikovných mobilných aplikácií, cez ktoré stačí zadať odkiaľ a kam chcete ísť. Odošlite tak dopyt najbližším voľným vodičom a za pár sekúnd už prichádzajú ponuky. Vyberať si môžete podľa ceny, času dojazdu, predošlých hodnotení taxikára, typu auta alebo napríklad možných spôsobov platby. Hneď ako nastúpite, ukáže aplikácia optimálnu trasu a zapne kontrolný taxameter. V cieli zaplatíte a v aplikácii vodiča ohodnotíte. Aj preto má motiváciu poskytnúť dobrý servis.

4. Cena za kilometer nie je všetko
Nízka sadzba za kilometer ešte nemusí znamenať terno. Cena, ktorú nakoniec zaplatíte obsahuje aj  nástupnú sadzbu a cenu za minútu čakania. Platiť budete aj za čakanie v zápche.

5. Taxameter pod drobnohľadom
Pred tým, ako sa auto rozbehne, musí vodič zapnúť taxameter, na ktorom zreteľne uvidíte, koľko ste prešli kilometrov a ako naskakuje cena. Sledujte ho priebežne, či beží normálne a primerane. Turbo na taxametra patrí k obvyklým fígľom, ako cenu navýšiť. Kto má šikovnú aplikáciu, môže údaje z taxametra porovnať s realitou, zmeranou aplikáciou.

6. Pred zaplatením si pýtajte účtenku
Vodič je povinný vystaviť vám na požiadanie účtenku z taxametra, ručne vyplňované doklady môžete odmietnuť. Overte si podľa dokladu, či vodič neprekročil maximálnu cenu, nástupná sadzba je v Prahe zhora obmedzená čiastkou štyridsať korún, cena za kilometer nesmie presiahnuť dvadsať osem korún, za minútu čakania si smie taxikár účtovať nanajvýš šesť korún. Na účtenke by mal byť uvedený aj názov taxislužby a meno vodiča. Okrem iného preto, aby ste vedeli, na koho sa môžete  prípadne sťažovať.

7. Keď nebudete spokojní, volajte políciu
Keď sa vás bude snažiť taxikár obrať, vytočte linku 156 a privolajte k incidentu mestskú políciu. Ak sa vodičovi podarí ujsť bez toho, aby vám doklad o zaplatení, zapamätajte si registračnú značku, prípadne aspoň názov taxislužby. Ak ste predraženú cenu už zaplatili, môžete podať podnet na kontrolu Českej obchodnej inšpekcii alebo podať sťažnosť na prevádzkovateľa taxíka príslušnému živnostenskému úradu alebo magistrátu. Potrebovať budete okrem EČ auta aj účtenku z taxametra alebo iné dôkazy, nahrávku, svedka. Príslušné orgány môžu vodičovi udeliť sankciu, ale vy už svoje peniaze neuvidíte. Tých by ste sa museli domáhať na súde, čo je zdĺhavé ani sa to neoplatí. Dôkazné bremeno navyše bude ležať na vás. Tým dôkladnejšie zvažujte, do ktorého taxíka nastúpite.

+1. Na dohodu
Ak nemáte ani aplikáciu v telefóne, ani šajnu o meste, v ktorom sa chystáte nastúpiť do taxíka, neraz stačí aj sedliacky rozum. Jednoducho mávnete na taxík. Možno chytíte nejakého zúfalca, ktorý  už pol hodinu márne krúži po okolí, alebo "lietacie tágo“ bez dispečingu, ktoré je samozrejme o to lacnejšie. Podstatné je dohodnúť sa na cene vopred a ešte pred nastúpením. Ak je cena dohodnutá, taxameter netreba, rovnako vás už nezaujíma čakanie v zápchach ani nástupné. A účtenku tým pádom tiež nedostanete. Je jasné, že takáto služba celkom daňovo v poriadku nebude.

Súvisiace články

Aktuálne správy