Stiglitz: Drzé Nemecko druhýkrát drví Grécko, USA musia pomôcť

, Time Foto: SITA

Americký nobelovec sa vyjadril pre Time. Podľa neho nastal čas, aby USA boli ku Grécku rovnako veľkorysé, ako kedysi k Nemecku. Grécko potrebuje, aby Američania ukázali solidaritu, ktorú ich európski partneri neboli schopní prejaviť.

Americký ekonóm Joseph Stiglitz tvrdí, že Nemecko rozdrví Grécko už druhýkrát za storočie. "Pokiaľ bude Grécko pokračovať v nútenom šetrení, bude to depresia bez konca," píše vo svojom komentári pre americký Time. Podľa neho nastal čas, aby do gréckej krízy vstúpili USA a pomohli, rovnako ako to urobili po 2. svetovej vojne prostredníctvom Marshallovho plánu.
 

"Prijali jednu z najväčších finančných pomocí a jedno z najväčších znížení dlhu v histórii a bezpodmienečnú pomoc zo strany USA v rámci Marshallovho plánu. A napriek tomu dokonca odmietajú diskutovať o oddĺžení,"píše Stiglitz na adresu Nemecka.

Nemecký prístup v kontexte pomoci, ktorú USA Nemecku po vojne ponúkli, považuje za "drzý". Ak USA juhoeurópskemu štátu nepomôžu, "Grécko bude rozdrvené Nemeckom už druhýkrát za storočie, tentoraz s podporou Trojky," odkazuje Stiglitz na okupáciu Grécka Nemeckom počas 2. svetovej vojny.

Je to práve Nemecko, ktoré podľa Stiglitza hrá propagandistickú hru a snaží sa Grécko predstaviť v zlom svetle, ako štát, ktorý odmieta prijať minimálne žiadané podmienky, za ktoré získal veľkorysú podporu.

Nie je to prvýkrát, čo sa nositeľ Nobelovej ceny a uznávaný americký ekonóm Joseph Stiglitz vyjadril nie príliš lichotivo o prístupe Nemecka ku gréckej kríze. V komentári pre britský Guardian na začiatku júna uviedol, že program navrhnutý Nemeckom a ich partnermi sa ukázal chybný a prijaté reformy nevrátili Grécko k hospodárskemu rastu.

Pokiaľ dôjde k tzv. Grexitu, nebude to podľa Stiglitza pre Grécko koniec sveta. "Meny prichádzajú a odchádzajú. Euro je iba šestnásťročný experiment, zle koncipovaný a navrhnutý tak, aby nefungoval – v čase krízy tečú peniaze z bánk slabších štátov do bánk tých silnejších, čo vedie k divergencii," kritizuje euro.

"Grécko potrebuje nepodmienenú humanitárnu pomoc, potrebuje, aby Američania kupovali ich produkty, cestovali tam na dovolenke a ukázali solidaritu s Gréckom a humanitu, ktorú ich európski partneri neboli schopní prejaviť," uzatvára Stiglitz.

Súvisiace články

Aktuálne správy