OPEC očakáva vyváženejší trh s ropou v roku 2016

Nižšie ceny ropy vytláčajú z trhu producentov s vysokými nákladmi, zatiaľ čo OPEC produkuje stále viac, aby nasýtil rastúci dopyt v rozvojových krajinách. Júnová produkcia OPEC predstavovala 31,38 mil. barelov denne.

Svetový trh s ropou by mal byť v budúcom roku vyváženejší, keďže spotreba Číny a rozvojových krajín rastie, zatiaľ čo dodávky bridlicovej ropy zo Severnej Ameriky a iných regiónov sa zvyšujú pomalšie. Uviedla to v svojej mesačnej správe Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Organizácia predpokladá nárast svetového dopytu po rope v roku 2016 o 1,34 mil. barelov ropy denne a v tomto roku o 1,28 mil. barelov denne. Očakávaný rast dopytu po jej rope predstihne rast ponuky z nečlenských krajín kartelu a krajín vyvážajúcich ultraľahkú ropu. „To by naznačilo zlepšenie smerom k vyrovnanejšiemu trhu,“ vyhlásili v správe ekonómovia OPEC.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu očakáva v roku 2016 zvýšenie dopytu po svojej rope o 860 tis. barelov denne, na úroveň 30,07 mil. barelov denne. Avšak organizácia znížila odhad pre tento rok o 100 tis. barelov denne, na 29,21 mil. barelov. Predpokladá sa, že ponuka ropy z krajín, ktoré nie sú členmi kartelu, v roku 2016 stúpne len o 300 tis. barelov, čo je pri tohtoročnom raste o 860 tis. barelov denne výrazný prepad.

Nižšie ceny ropy pritlačili producentov s vyššími nákladmi a znížili počet prevádzkovaných prieskumných plošín, najmä v Severnej Amerike. Produkciu USA, ktorá za posledných päť rokov zaznamenala výrazný rast pod vplyvom rozvoja ťažby ropy z bridlíc, čaká v roku 2016 pokles. „Odhaduje sa, že celková americká produkcia bude rásť o 330 tis. barelov za deň, len o jednu tretinu tohtoročného očakávaného rastu o 930 tis. barelov denne,“ uvádza sa v správe.

Svetová ponuka ropy rástla tento rok rýchlejšie ako dopyt. Ponuku ťahali krajiny OPEC, hlavne z Blízkeho východu, zvyšovaním produkcie s cieľom získať väčší trhový podiel. Najmä Saudská Arábia zvýšila svoju produkciu ropy na rekordné úrovne. OPEC odhaduje júnový rast svojej produkcie o 283 tis. barelov na 31,38 mil. barelov denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy