Aktuálne dôvody prečo zlato stráca lesk

, Bloomberg, CNBC Foto. SITA;thinkstock

Grécky chaos podporený bankovými prázdninami a technickým bankrotom vyvolal na trhoch zmätok. Americké akciové indexy zaznamenali pomerne hlboké straty a volatilita (podľa indexu VIX) vzrástla o desiatky percent. Svojou troškou do mlyna prispel za posledný mesiac tiež čínsky akciový trh.

Všetky uvedené správy by mali mať pozitívny vplyv na cenu zlata. Nie nadarmo je považované za najlepší merač strachu, jedinú reálnu menu a záchranu pre tých, ktorí radi panikária. Zatiaľ sa však zdá, že sa rastu ceny zlata hneď tak nedočkáme. Keď začiatkom júna kov posilnil a po gréckom referende otváral týždeň rastom, začali sa po dlhšom čase objavovať optimistické predpovede o výrazne vyšších cenách. Skutočnosť je ale taká, že s cenou zlata sa prakticky nič nedeje.

Barry Ritholtz, ktorý zlato kritizuje už niekoľko rokov, ponúka tri dôvody, prečo cena žltého kovu nereaguje tak, ako sa očakáva.

– Starý príbeh zlyháva. Bez nového a lepšieho odôvodnenia strácajú kupci motiváciu ku hromadeniu zlata. Základ pre klasickú zlatú story o bezpečnom prístave podporovalo niekoľko faktorov, medzi ktoré patrili hrozba hyperinflácie v USA spôsobené Fedom, prepad hodnoty dolára a ďalšie. Zatiaľ sa nič z toho nedeje.

– Americká ekonomika sa dvíha a vo väčšine sveta prebieha ozdravný proces. Napriek predpovediam kolapsu ekonomiky USA sa dôležité dáta javia pozitívne, a to vrátane miery nezamestnanosti, miezd, spotreby, realitného trhu, predajov automobilov a spotrebiteľskej nálady. Reči o blížiacej sa depresii boli podľa všetkého prehnané.

– Ostatné investície v posledných rokoch vynášajú výrazne viac. Napríklad americké akcie za posledných päť rokov posilnili o viac ako 150 %.

To všetko podľa Ritholtza môže poslúžiť ako vysvetlenie chýbajúce odozvy zlata na grécku krízu. Nesplatenia dlhu MMF zrejme ani nikoho neprekvapilo. Ale prečo zlato ani po štvortýždňovom prepade na čínskych akciových burzách neposilňuje? Práve Čína je v posledných rokoch jedným z najväčších nákupcov zlata, aj keď v minulom roku ju v dopyte predbehla India, ďalšia tradičná veľmoc.

Howie Lee, analytik z Phillip Futures, upozorňuje na to, že vlažnejší dopyt po zlate bol spôsobený práve silnou býčou náladou na akciovom trhu v Číne. Otázkou teda je, či prepady na trhoch môžu opäť priviesť investorov k zlatu. Lee však zároveň varuje, že už čínski investori môžu byť po nedávnych udalostiach trochu vyčerpaní a na trhu možno nebude dostatok prostriedkov, ktoré by sa preliali do zlata.

Iný pohľad na vec má Victor Thianpiriya, komoditný stratég z ANZ, podľa ktorého môže byť prepad na akciovom trhu pozitívnym katalyzátorom dopytu po žltom kove. Vzhľadom na to, že podiel ľudí investujúcich do akcií je stále pomerne nízky, mnohí investori nebolo dianím na akciovom trhu príliš ovplyvnení. Súčasný vývoj môže viesť k väčšiemu dôrazu na diverzifikáciu, čo môže zvýšiť dopyt po zlate. Ani to ale nemusí znamenať, že cena kovu poletí hore. Thianpiriya si myslí, že na trhu je v súčasnosti dostatok zlata, všetky rizikové aktíva sa navyše dostávajú do nemilosti investorov. Dôležitým faktorom je tiež silný dolár, na ktorý upozorňuje aj Lee. Podľa neho silnejúca americká mena zdražuje komodity pre investorov v iných menách, čo opäť vedie k obmedzovaniu dopytu. "Vyhliadky pre cenu zlata nie sú zatiaľ nijako optimistické a pred septembrovým zasadnutím FOMC možno pravdepodobne očakávať jej ďalší pokles," dodáva Lee.

Súvisiace články

Aktuálne správy