Talianske, španielske, ale aj grécke dlhopisy už zareagovali na dohodu

Talianske, španielske, ale aj grécke dlhopisy už dnes zareagovali na správu, že Grécko sa dohodlo so svojimi veriteľmi na kompromise, ktorý umožní zadlženej krajine vyhnúť sa bankrotu a zostať v eurozóne. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Riziková prirážka na talianske 10-ročné dlhopisy v porovnaní s referenčnými nemeckými dlhopismi dnes klesla na najnižšiu úroveň za takmer tri týždne.
Presnejšie, tzv. spread, teda rozdiel medzi úrokmi z 10-ročných dlhopisov Talianska a „bezpečných“ dlhopisov Nemecka sa dnes znížil o 13 bázických bodov na 111 bázických bodov. V marci pritom dosiahol tento rozdiel tohoročné minimum 84 bázických bodov a naopak najvyššiu úroveň 199 bázických bodov dosiahol 29. júna.
Aj v prípade španielskych 10-ročných dlhopisov dnes klesol rozdiel v úrokoch oproti nemeckým dlhopisom na 111 bázických bodov.
A výnos z 10-ročných talianskych dlhopisov dnes do 8. hodiny londýnskeho času klesol o sedem bázických bodov na 2,06 %.
Na kompromisnú dohodu už reagujú aj grécke dlhopisy. Podľa Bloomberg sa výnos z 10-ročných gréckych dlhopisov na sekundárnych trhoch znížil o 146 bázických bodov na 12,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy