Stratia kontrolu nad majetkom za miliardy: Dohodli sa, žiadny Grexit nebude!

, bloomberg;reuters;TASR Foto: SITA

Na samite eurozóny podľa vyhlásenia politikov dospeli k jednomyseľnej dohode s Gréckom, program ESM je pripravený na spustenie.

Donald Tusk a ďalší európski politici oznámili, že samit s Gréckom dospel do zdarného konca. Všetky rokujúce strany sa jednomyseľne zhodli na uzavretí predloženej dohody, ktorej definitívne detaily zatiaľ nie sú zverejnené. "Inými slovami to znamená pokračujúcu podporu pre Grécko. Je ale potrebné dodržať prísne podmienky," poznamenal Tusk. Program pomoci ESM pre Grécko je podľa Tuska pripravený na spustenie. "Vítam konštruktívny prístup Grécka, ktorý prispel k obnoveniu dôvery," dodal Tusk"Je potrebné ísť krôčik po krôčiku, pre obnovu dôvery je potrebné realizovať dohodu," cituje agentúra Reuters nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú.

Nočná dohoda podľa Tuska umožní Grécku vyhnúť sa sociálnym, ekonomickým a politickým dôsledkom, ktoré by priniesol opačný výsledok dnešného nočného rokovania. Tusk ocenil konštruktívnu pozíciu Grécka, ktorá podľa neho umožnila obnoviť dôveru partnerov eurozóny.
Rakúsky kancelár Faymann hovorí, že je to pozitívny výsledok pre sociálnu súdržnosť, ale bude veľmi ťažké dohodu implementovať. Juncker hovorí, že je spokojný s výsledkom, Tusk dodáva, že grécky a ostatné parlamenty musia s dohodou súhlasiť pred ďalším rokovaním."Som presvedčený, že grécky parlament prijme všetky rozhodnutia, ktoré sme urobili," povedal predseda Európskej komisie Juncker.
Otázkou je, čo sa stane v stredu v gréckom parlamente. V prípade, že by dohoda gréckym parlamentom neprešla, bude to podľa neho znamenať koniec všetkých nádejí, že sa ešte nejakú pomoc Grécku podarí presadiť. Šéfka MMF Lagardeová hovorí, že je potrebné ďalej prijímať potrebné kroky v prípade "Grécko".

"Niektoré podmienky sú drsné, ale je to preto, aby sme mohli veriť, že program môže byť uskutočnený. Je potreba program rozpísať do detailu, to nejaký čas potrvá," vyhlásila Merkelová.

"Nemám žiadny dôvod, aby som pochybovala o tom, že sa nám podarí navrhnutý rozvrh dodržať. Myslím, že dôveru sa podarí obnoviť," dodala nemecká kancelárka.Kancelárka priznala, že Nemecko upustilo od požiadavky, aby bola na eurosummite stanovená požiadavka "dočasného oddychového času" pre členstvo Gréckac v menovej únii, takzvaný dočasný Grexit.

Súčasťou dohody je vznik fondu, do ktorého budú prevedené grécke aktíva. Podľa Merkelovej fond "za určitý čas" vygeneruje 50 miliárd eur. Peniaze majú byť použité na zníženie gréckeho dlhu a na  rekapitalizáciu gréckych bánk. Zostávajúce prostriedky budú použité na ďalšie znižovanie dlhov a časť bude môcť grécka vláda investovať. "Jedna z veľkých otázok, ktoré sa musia vyriešiť, je ozdravenie bánk," vyhlásil na tlačovej konferencii šéf euroskupiny Dijsselbloem. Dijsselbloem zároveň pripomenul, že Euroskupina bude ešte dnes rokovať o scenári krátkodobého "preklenovacieho" financovania pre Grécko, ktoré má podporiť likviditu gréckcych bánk a upokojiť domáce obyvateľstvo. Na rekapitalizáciu gréckych bánk pôjde 25 miliárd eur zo špeciálneho gréckeho fondu, ktorý by mohol "monetizovať" niektoré grécke aktíva.
Zľava  Jean-Claude Juncker, Donald Tusk a Jeroen Dijsselbloem
Grécku
hrozí už čoskoro politická kríza, varujú francúzske noviny. Kompromisná dohoda totiž obsahuje reformy, aké Gréci odmietli v referende. Grécky minister práce Panos Skurletis očakáva ešte tento rok nové voľby, najskôr je ale nutné stabilizovať situáciu. Nevylúčil, že teraz vznikne vláda národnej jednoty.
"Už pred referendom som povedal, že po referende bude situácia ešte horšia. V tomto kompromise nie sú víťazi a nie sú porazení. Gréci boli podvádzaní a ostatní Európania v nich strácali vieru. Teraz sa to podarilo vyriešiť," týmito slovami uzavrel tlačovú konferenciu po summite eurozóny predseda EK JeanClaude Juncker.

Európske akcie začali výrazným vzostupom, trh reaguje na správy o dohode medzi eurozónou a Gréckom. Teraz je pre trhy kľúčovou informáciou, že Grécko sa s veľkou pravdepodobnosťou vyhne krachu a odchodu z eurozóny. Kurz eura zmazal straty a posilnil. Burza v Aténach zostáva, spoločne s gréckymi bankami zatvorená, dohoda však posiela výnosy gréckych štátnych dlhopisov dolu.
Padajú aj výnosy v ostatných periférnych krajinách EMU (Taliansko, Portugalsko, Španielsko). Výnosy nemeckých bundov naopak rastú. Všetky hlavné európske burzy posilňujú.
 

"Gréci, s ktorými som hovoril, reagovali pozitívne. Panuje tu určitá nádej, vítajú, že súčasťou dohody je aj finančná pomoc Grécku. Presné detaily dohody ale ešte nie sú známe… Dôležité bude, ako bude premiér Tsipras schopný dohodu vysvetliť poslancom svojej vlastnej strany, z ktorých časť bola proti," opísal náladu Grékov po dosiahnutí dohody spravodajca televízie ČT24 Zdeněk Fučík.

 
Grécky premiér hovorí, že teraz zaplatia aj tí, ktorí v čase najväčšej krízy neplatili. Bremeno bude distribuované na základe sociálnej spravodlivosti.Dohodu podľa Tsiprasa bude veľmi ťažké implementovať, ale umožňuje ekonomike rast. Grécky premiér hovorí, že sa podarilo odvrátiť kolaps bankového systému a finančného udusenia. "Dosiahli sme reštrukturalizácia dlhu a dnešné rozhodnutie ponecháva Grécko v stave finančnej stability." Tsipras ďalej hovorí, že vzali zodpovednosť za rozhodnutie, aby odvrátili tie najextrémnejšie plány na riešenie krízy. "Bol to ťažký boj, čelili sme zložitým rozhodnutiam.Bolo potrebné prijať zodpovednosť a rozhodnúť sa tak, aby sa podarilo zabrániť najextrémnejším plánom konzervatívnych kruhov v Európe." Dodal, že "krajina potrebuje radikálne reformy na odstránenie "starej oligarchie". Dohoda podľa Tsiprasa obsahuje rastový balíček v hodnote 35 miliárd eur, reštrukturalizáciu dlhu a zaistí stabilitu krajiny, podmienky sú ale tvrdé. Existencia dohody podľa neho investorom ukázala, že hrozba odchodu Atén z eurozóny sa stala minulosťou. Na summite zaznievali aj také hlasy, že vytvorenie fondu premieňa Grécko na "nemecký protektorát".

„Nerozhodli o žiadnej pôžičke Grécku,  Krajine, ktorá je na pokraji bankrotu, zatiaľ iba uložili množstvo domácich úloh, ktorých splnením môže získať späť stratenú dôveru,“ zhodnotil výsledky summitu v Bruseli po jeho skončení slovenský premiér Robert Fico.

"Ak sa Grécko uchádza o ďalšiu finančnú spoluprácu, v prvom rade si musí splniť celý rad mimoriadne závažných domácich úloh. Tieto úlohy sú natoľko závažné, že budem považovať za malý zázrak, ak grécka vláda a parlament v krátkom časovom úseku k splneniu týchto úloh aj pristúpi," pripustil. Prvé zákony musí krajina schváliť už do stredy 15.7.

Ak však chce Grécko obnoviť výrazne naštrbenú dôveru ostatných partnerov v eurozóne a získať finančnú pomoc z trvalého eurovalu v objeme viac ako 80 miliárd eur, musí si podľa Fica svoje záväzky splniť ako prvé. Až potom dôjde k hodnoteniu prijatých krokov európskymi inštitúciami a k schvaľovacím procedúram v niektorých členských krajinách, ktoré potrebujú na ďalšie rokovania o pôžičke súhlas národného parlamentu. Rokovanie Národnej rady SR na túto tému momentálne nie je potrebné.

Premiér Alexis Tsipras totiž dlho nechcel ustúpiť v dvoch sporných otázkach – účasti Medzinárodného menového fondu (MMF) v novom programe pomoci a zriadení fondu spravujúceho grécky majetok v hodnote 50 miliárd eur určený na privatizáciu. Nakoniec však ustúpil. "Pod tlakom a hrozbou toho, čo by sa udialo, keby Grécko vypadlo z eurozóny pravdepodobne usúdil, že jeho politická kariéra má menšiu hodnotu ako ďalší život v Grécku," predpokladá šéf slovenskej exekutívy.

Už v najbližších hodinách a dňoch sa však podľa neho ukáže, do akej miery boli záväzky prijaté gréckym premiérom na rokovaní v Bruseli myslené vážne. "Akýkoľvek odklon od záväzkov bude znamenať zastavenie ďalších úvah o tom, že by Grécko mohlo čerpať pôžičku z trvalého eurovalu," zdôraznil.

Napriek aktuálnej dohode je preto stále možný scenár odchodu Grécka z eurozóny, pripustil Fico. "Táto otázka stále nie je vyriešená. Stále môže dôjsť k tomu, že v gréckom parlamente dôjde k udalostiam, ktoré znemožnia naplnenie týchto opatrení," upozornil slovenský premiér s tým, že svoj osud majú teraz Gréci vo vlastných rukách.

Súvisiace články

Aktuálne správy