Podľa lídrov eurozóny Grécko musí obnoviť dôveru

Fínsky minister financií Alexander Stubb v nedeľu povedal, že reformné zákony musia Gréci prijať do 15. júla

Lídri eurozóny na nedeľňajšom núdzovom summite požiadali Grécko, ktoré je na pokraji bankrotu, aby obnovilo dôveru schválením kľúčových reforiem. Až potom sa začnú rozhovory o novej finančnej pomoci s cieľom udržať krajinu v eurozóne. „Stratila sa najdôležitejšia mena, a to dôvera,“ povedala novinárom nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Znamená to, že budeme mať tvrdé diskusie a dohoda sa neuzavrie za každú cenu,“ dodala.

Šéf fínskeho rezortu financií Alexander Stubb v nedeľu pre novinárov popísal spoločný návrh, ktorý ministri financií eurozóny (Eurogroup) predložili summitu lídrov eurozóny. Konštatoval, že návrh obsahuje podmienky v troch oblastiach: „po prvé, zákony sa musia prijať do 15. júla, po druhé, ide o tvrdé podmienky napríklad pri reforme trhu práce, dôchodkového systému, dane z pridanej hodnoty a iných daní, a po tretie, ide o dosť tvrdé opatrenia napríklad v oblasti privatizácie a privatizačných fondov.“

„A pre nás je najdôležitejšou vecou to, že … celý tento balík musí schváliť aj grécka vláda aj grécky parlament a potom sa na to pozrieme,“ konštatoval fínsky minister financií. Grécko potrebuje 7 mld. eur do 20. júla, kedy musí splatiť dlhopisy, ktoré vlastní Európska centrálna banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy