Pri Grécku nastal pokrok, Kažimír je však opatrný

Jeden sa nestačí čudovať, ako rýchlo sa z húsenice stane motýľ, komentoval minister financií SR.

Zdá sa, že pri Grécku nastal pokrok, uviedol šéf slovenského rezortu financií Peter Kažimír. Reagoval tak na návrh reforiem, ktoré by na víkendové rokovania v Bruseli mala priniesť grécka strana. "Je však naďalej nejasné, či je tento pokrok dostatočný pre dosiahnutie finálnej dohody," vyhlásil v stanovisku. "Sledujúc aktuálny vývoj a dianie a počúvajúc vyjadrenia predstaviteľov gréckej vlády… jeden sa nestačí čudovať, ako rýchlo sa z húsenice stane motýľ," komentoval Kažimír.

Grécko ponúka veriteľom nové reformné opatrenia vrátane vyšších daní pre prepravné spoločnosti a zmiernenia daňových úľav pre ostrovy. Vláda má taktiež v úmysle zvýšiť daň z pridanej hodnoty platnú pre reštaurácie, zmeny sú aj v dôchodkovej reforme a Grécko v aktuálnych návrhoch stanovuje pevný harmonogram privatizácie. Na druhej strane Grécko od veriteľov chce prehodnotenie cieľov v oblasti primárneho deficitu v nasledujúcich štyroch rokoch. Krajina požaduje finančné prostriedky v hodnote 53,5 mld. eur, aby Grécko bolo schopné obsluhovať svoj dlh do júna 2018.

Návrhy posudzujú Európska komisia, Európska centrálna banka a udržateľnosť dlhu zhodnotí aj Medzinárodný menový fond. Hodnotenie by malo byť dokončené pred sobotným stretnutím ministrov financií krajín eurozóny. Návrhom by sa následne mali zaoberať hlavy štátov Európskej únie na nedeľňajšom mimoriadnom summite. Ten sa však ani nemusí uskutočniť, ak s gréckym plánom budú súhlasiť už ministri financií v sobotu.

Súvisiace články

Aktuálne správy