Objem zadaných verejných zákaziek dosiahol do mája 770 miliónov eur

V prvých piatich mesiacoch tohto roka boli vypísané verejné obstarávania na stavebné zákazky za 630 miliónov eur. Medziročne je to prepad o viac ako štvrtinu. Lepšie sa ich darilo ukončovať, verejní obstarávatelia zadali stavbárom prácu v celkovej hodnote 770 miliónov eur. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie.
Máj bol pre firmy, ktoré realizujú štátne zákazky na výstavbu či rekonštrukcie pozemných a líniových stavieb, v porovnaní s ďalšími mesiacmi tohto roka celkom priaznivý. Verejní obstarávatelia v ňom vyhlásili zákazky v celkovej hodnote 142 miliónov eur. Napríklad v januári sa podarilo oznámiť stavby iba za 121 miliónov eur a v apríli dokonca len za 114 miliónov eur.
„V minulom roku vyhlásili verejní investori každý mesiac zákazky v priemere za 235 miliónov eur. V máji 2015 vyhlásila Národná diaľničná spoločnosť zákazku za takmer 200.000 eur na výstavbu diaľnice D3 v úseku Čadca, Bukov – Svrčinovec,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Jiří Vacek.
Bilancia prvých piatich mesiacov tohto roka podľa neho nie je priaznivá. Z pohľadu objemu verejných obstarávaní dokonca ide o najhorší výsledok od roku 2012. Obstarávatelia do mája zverejnili vo vestníku verejného obstarávania celkom 708 vyhlásení o stavebnej zákazke v hodnote 630 miliónov eur. Oproti porovnateľnému obdobiu minulého roka o viac než štvrtinu poklesol vypísaný objem aj počet súťaží.
Zo zákaziek vyhlásených v januári až máji verejní obstarávatelia zatiaľ takmer desatinu zrušili. Konkrétnym firmám boli doteraz zadané zákazky v celkovej hodnote 34 miliónov eur, tvoriacej 5 % objemu.
Verejní obstarávatelia v tomto období ukončili súťaže za 770 miliónov eur, čo predstavuje medziročný nárast o 6,5 %. V prípade nadlimitných zákaziek došlo k zníženiu zadanej hodnoty o 8,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy