Milionárom po päťdesiatke: Bohatí potrebujú služby, ponúknite im ich!

, Huffington Post Foto: SITA

Chcete sa stať milionárom? Dosiahnuť to počas najbližších piatich rokov vôbec nemusí byť len otázkou bujnej fantázie.

Päťdesiatnik Steve Siebold, autor knihy Ako bohatí ľudia rozmýšľajú, je sám milionárom, ktorý sa k bohatstvu dopracoval svojpomocne. Dnes je firemným konzultantom v oblasti predaja a prednáša po celých Spojených štátoch o tom, ako majú ľudia nad 50 výhodu, pokiaľ ide o zbohatnutie. Tvrdí, že 50ka je len nová 40ka.

"Je to jednoduchšie, ak chcete zbohatnúť vo veku 50, 60 alebo dokonca 70 rokov, než zbohatnúť ako tridsiatnik," hovorí Siebold. "Niet o tom pochýb, starší ľudia majú životnú skúsenosť, ktorú dieťa jednoducho ešte nemá. Možno, že mladší ľudia vedia viac o technológiách, ale my, čo už žijeme dlhšie, poznáme všetky vzostupy a pády života. Pri vytváraní imania alebo finančnej nezávislosti takéto vzostupy a pády určite zažijete. Starší ľudia majú veľkú výhodu v tom, že sa k bohatstvu dopracujú rýchlejšie. Sú jednoducho zrelí to dosiahnuť."

Siebold tvrdí, že väčšina ľudí má mentalitu hráča a musia sa preškoliť, aby prestali veriť tomu, že jediná šanca, ako zbohatnúť, je, že vyžrebujú ich šťastné čísla. Naopak bohatí sú už trénovaní, očakávajú, že sa budú diať veľké veci a zarobia viac peňazí. Sú odvážni, agresívni vo svojej snahe dosiahnuť bohatstvo. "To, čo som sa od bohatých naučil v priebehu rokov je, že sa musíte pozerať na svoje presvedčenie cez peniaze, úspech, a prosperitu," hovorí. "Opýtajte sa sami seba:" Pomáha mi toto rozvíjať svoje bohatstvo a budovať svoje finančné impérium, alebo ma to len zdržiava a brzdí?" Myslím, že 95 percent ľudí, a to aj v najbohatších krajinách sveta, majú negatívne myslenie o peniazoch. Po roku či dvoch rozhovorov pre moju knihu som si uvedomil, prečo som na tom tak zle."

Priemerný človek sa musí prestať pozerať na peniaze cez strach a musí si otvoriť oči, aby videl slobodu, nové možnosti a príležitosti, hovorí Siebold. "Len si porovnajte svoje presvedčenie, a to, ako o peniazoch rozmýšľajú bohatí," hovorí. "Oni sa len hrajú a berú to ako zábavu. Hýbu vecami, vytvárajú hodnotu pre spoločnosť a popri tom sami po celý čas bohatnú. Je to viac o vnímaní a ponímaní peňazí ako takých, pokiaľ ide o hojnosť, príležitosti, slobodu, a všetky dobré veci, ako je napríklad dobré zdravie. Peniaze môžu zachrániť život, ak ich máte dostatok, pretože si môžete zaplatiť liečbu, na akú máte."

Siebold skončil s podnikaním po niekoľkých rokoch, ale údajne sa poučil viac zo svojich neúspechov, než zo svojich víťazstiev. Zlyhanie, ako hovorí, vás prinúti analyzovať to, čo ste urobili zle. Obavy z toho, že zlyháte, vás však nepustia k tomu, aby ste prijali šancu a boli úspešní. Nemali by sme byť najhorším nepriateľom seba samého. Len sa pozrite na bohatých, ako sa dokázali preškoliť na pozitívnu vieru, neboja sa chopiť šance a zvládnuť riziká. "To, čo brzdí ľudí je vlastne nedostatok viery," hovorí Siebold. "Je to strach, že skončím na dlažbe a už sa nikdy nedokážem postaviť na vlastné nohy. Čo ak začnem podnikať a nevyjde to? Mnohým sa to už stalo a aj stane. Môžete začať znova. Môžete nájsť spôsob, aby to fungovalo. Jedna z vecí, ktorú som si všimol u bohatých ľudí je, že mali od začiatku neochvejnú vieru. Bez ohľadu na to, čo urobili, alebo v prípade, že o všetko prišli, veria, že dokážu nájsť spôsob, ako začať znova. Väčšina z nich tvrdí, že si túto vieru museli v sebe vybudovať. Museli si sami sebe povedať, "aj keď som stratil všetko, ešte nemienim zomrieť. Chcem to všetko späť, a ešte aj niečo navyše! " A to je presne to, čo aj robia. Oni sa s takýmto odhodlaním nenarodili, sami seba presvedčili, že to takto bude najlepšie. Zatiaľ čo my ostatní sa presviedčame o úplnom opaku."

Zbohatnutie nie je zložitý proces. Na to vôbec nemusíte byť génius, hovorí Siebold. Je to o vytvorení hodnotovej propozície, čím väčšiu hodnotu vytvoríte pre vášho zákazníka, firmu alebo jednotlivcov, tým bohatší budete. "Môžete vytvoriť hodnotu aj tým, že  niekomu pokosíte trávnik," hovorí Siebold. "Ale omnoho viac bohatstva získate, ak pokosíte 100 trávnikov.  Pozrime sa na to komplexne, čo vám bráni aby ste zábavu premenili na zárobok?" Siebold tvrdí, že ulice sú doslova "vydláždené zlatom." Milionári si radi zaplatia za osobné služby. Ak dokážete vyriešiť problém, za čo vám spoločnosti, či jednotlivci ochotne zaplatia, môžete získať nekonečné množstvo peňazí, hovorí Siebold. Je presvedčený, že dnes je ideálny čas pre mnohých začať ponúkať služby starostlivosti, služby chyžnej, údržbára, alebo služby spojené s čistením bazéna, alebo nakupovaním potravín.

Firmy totiž sedia na veľkom balíku peňazí a ochotne ich pustia v prípade, ak tým vytvoria nejakú hodnotu. Ľudia starší ako 50 rokov, či už sú to aktívni dôchodcovia, alebo ľudia pracujú vo firemnom  sektore, majú veľa skúseností a odborných znalostí, ktoré môžu predávať firmám ako konzultanti. Môžete sa stať milionárom aj na jeseň svojho života, hoci dnes máte toho na konte len veľmi málo, hovorí. "Nemyslím si, že by to bolo príliš neskoro, ak ste starší ako 50 rokov," hovorí Siebold. "Viem, že dokážete zarobiť 10 alebo 20 krát toľko, čo som zarobil ja za ostatných päť, či desať rokov. Jednoducho preto, že je tu toľko možností na trhu. Máme tu spoločnosť, ktorá len hromadí hotovosť, je to najmä korporátna Amerika, a tá je veľmi zmätená v tom, ako ďalej postupovať. Je tu veľa strachu ohľadom stability ekonomiky. Bohatí sú stále bohatší, a musia nakupovať osobné služby, ako chcú zostať štýloví. K dispozícii sú všetky druhy služieb, ktoré sa budú dať predať bohatým. Tu treba hľadať peniaze, tu naozaj sú."

A kto má podľa Siebolda najväčšiu šancu zbohatnúť? "Väčšina z tých milionárov, ktorých som pre svoju knihu rozhovorov oslovil, sú normálni ľudia ako vy, ja a všetci ostatní," hovorí. "Nie sú to žiadni učenci, ale priemerní ľudia, ktorí zmenili svoje myslenie a išiel do toho. Väčšina z nich nežije v obrovských domov, ale skôr ticho a utiahnuto. Sú to naši susedia, ale majú milióny dolárov uložené v bankách. Nikdy nemali starosti ohľadom svojich peňazí, a nikdy takúto starosť ani mať nebudú."

Súvisiace články

Aktuálne správy