Na investovanie je vždy vhodný čas, stačí dodržať základné pravidlá

, PR článok

Investovať svoje peniaze a šetriť si tak na dôchodok alebo pre deti sa oplatí vždy. Bez ohľadu na výšku vášho príjmu alebo veku. Aj správne investovaných 50 eur vám totiž môže na konci dňa priniesť zaujímajú sumu, musíte však dodržiavať niekoľko základných pravidiel.

 – Mali by ste mať jasno v tom, na aký dlhý čas sa „vzdáte“ svojich peňazí a aké riziko ste ochotní podstúpiť. Platí totiž rovnica, že na čím dlhšie obdobie investujete, tým lepšie zhodnotenie na vás čaká. Zároveň treba myslieť na to, že bez určitého rizika sú aj výnosy nižšie.   

– Pri výbere fondu, dĺžky obdobia sporenia a výšky investície zohľadnite aj charakter svojho zamestnania a stabilitu mesačného príjmu. Napríklad učitelia, lekári alebo zamestnanci úradov majú svoj príjem spravidla stabilný a pravidelný. To znamená, že môžu investovať aj do rizikovejších akciových fondov. Naopak, konzervatívnejšie by mali investovať tí, ktorých príjem sa pravidelne mení. To znamená, že jeho výška aj pravidelnosť sa odvíja od toho, ako sa aktuálne darí danej firme a aký podiel z ich príjmu tvoria práve odmeny. Veľa investorov robí tú chybu, že ak majú stabilný a istý príjem, investujú do dlhopisových fondov s nižším výnosom aj nižším rizikom. Naopak, ľudia, ktorých zárobok nie je stabilný, investujú do akciových fondov. Pritom by to malo byť práve naopak.

– Ak sa rozhodnete investovať svoje peniaze na dlhšie obdobie, myslite na to, že nízke riziko, a teda nižšie výnosy, vám môže zmazať inflácia. Preto ak chcete investovať svoje peniaze na dlhšie obdobie, sú pre vás vhodnejšie akciové trhy. Sú síce rizikovejšie, ale dlhodobý horizont zmaže prípadné výkyvy na trhoch a vyšší výnos prekoná infláciu. Akciové trhy sú totiž schopné prinášať priemerný ročný reálny výnos medzi 7-8% p.a. A to napriek tomu, že v niektorých rokoch zaznamenajú silný pokles a v iných zase nárast.

– Dobre zvážte, komu zveríte svoje peniaze. Rozhodujte sa s chladnou hlavou a nenaleťte tým, ktorí garantujú, že z vás za týždeň urobia boháča. Rozlišujte medzi relevantnými informáciami a nereálnymi sľubmi.

– Zaujímajte sa o stav svojej investície. Majte prehľad v tom, čo sa deje s vašimi peniazmi. Prvá penzijná správcovská spoločnosť napríklad klientom ponúka „kartu podielnika“. Po prihlásení sa na internetovej stránke www.penzijna.sk môže investor z pohodlia domova sledovať, ako sa jeho peniazom darí.

S PRVOU PENZIJNOU môžete investovať viac, vďaka zľave z poplatku

V ponuke našich fondov nájdete komplexné riešenia obsahujúce všetky spomínané aktíva – akcie, dlhopisy, komodity i reality. Konkrétne ide o fondy Konzervatívne, Vyvážené a Dynamické portfólio odstupňované podľa dĺžky investičného horizontu, očakávaného výnosu a rizika. Pokiaľ sa zaujímate iba o niektoré z aktív osobitne, napríklad reality, ponúka sa naša vlajková loď Náš Prvý Realitný fond, pre výber z európskych akcií Eurofond, dlhopisové investície Koruna a naša novinka v ponuke exkluzívnych riešení v podobe Kapitálového fondu, ktorý obsahuje menším pomerom aj akciové investície. Počas júla vám navyše poskytneme 50-% zľavu zo vstupného poplatku. Ušetrené peniaze z poplatku vám tak dávajú možnosť zhodnocovať ešte viac financií. Bližšie informácie o fondoch nájdete na www.penzijna.sk/dvadsiate-vyrocie.

Matej Varga, expert na investovanie z Prvej penzijnej správcovskej spoločnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy