UNCTAD: Rozvojové krajiny sú závislé od príspevkov veľkých koncernov

Rozvojové krajiny sú mimoriadne závislé od príspevkov zahraničných dcér nadnárodných koncernov do svojich štátnych rozpočtov. Konferencia OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) vyčíslila daňové a odvodové príspevky celkovo na 730 miliárd USD (651,03 miliardy eur), čo predstavuje až desatinu celkových rozpočtových príjmov rozvojových krajín. Informovala o tom agentúra APA.
Africké krajiny takto od dcér nadnárodných koncernov dostávajú 14 % svojich príjmov, čiže 85 miliárd USD ročne. Ázia získava každý rok 490 miliárd USD, čo zodpovedá 11 % rozpočtových príjmov. Latinská Amerika a karibská oblasť dostáva 155 miliárd USD (9 %).
Správa o svetových investíciách 2015 poukazuje aj na úlohu daňových rajov ako dôležitých hráčov v investíciách vo svete, keďže cez ne sa realizuje približne 30 % cezhraničných investícií spoločností. Hoci uznáva, že únikové taktiky veľkých koncernov sú problém, ktorý sa rovnakou mierou týka rozvinutého aj rozvojového sveta, odsun ziskov z rozvojových krajín by mohol podstatne zhoršiť ich šance na trvalý rozvoj.
UNCTAD upozorňuje, že týmto štátom často chýbajú potrebné znalosti, aby sa dokázali postaviť neraz komplikovaným praktikám veľkých koncernov. Na druhej strane správa odhaduje, že daňové raje pripravujú rozvojové krajiny o daňové príjmy vo výške zhruba 100 miliárd USD ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy