Veritelia odmietli grécke návrhy na premostenie rozpočtovej diery

Grécko podľa aténskych vládnych kruhov narazilo v dlhovom spore so svojim návrhmi na premostenie rozpočtovej diery na odpor veriteľov. Informovala o tom agentúra Reuters.
Predstaviteľ gréckej vlády dnes citoval premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorý údajne ostro kritizoval postoj „niektorých“ veriteľov. Tí údajne odmietli grécke návrhy na uvoľnenie potrebných peňazí. Podobnú správu priniesla aj agentúra Bloomberg. Ktorú z troch veriteľských inštitúcií – Európska komisie (EK), Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF) – mal Tsipras na mysli, nie je jasné. Tiež sa nespomenulo, akých konkrétnych návrhov sa to týkalo.
Podľa zdroja z gréckej vlády označil Tsipras postup veriteľov za bezprecedentný. Niečo podobné sa pri rokovaniach s Írskom alebo Portugalskom nestalo. „Tento zarážajúci postoj môže znamenať jednu z dvoch vecí: alebo nemajú záujem o dohodu, alebo slúžia špeciálnym záujmom v Grécku,“ citoval zdroj Tsiprasa.
Grécky premiér to mal povedať ešte pred dnešnými rokovaniami v Bruseli, kde sa má stretnúť s predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom, prezidentom ECB Mariom Draghim a šéfkou MMF Christinou Lagardeovou, aby s nimi rokoval o riešení gréckej dlhovej krízy. Stretnutie v Bruseli sa malo začať okolo poludnia, len niekoľko hodín pred rokovaním ministrov financií eurozóny, ktorí sa stretnú večer.

Súvisiace články

Aktuálne správy