Senát otvoril Obamovi cestu k právomociam pre obchodné dohody

Americký prezident Barack Obama je tak blízko k tomu, aby získal právomoc na zrýchlené jednanie o obchodných dohodách

Americký Senát podporil v utorok legislatívu, ktorá je potrebná, aby americký prezident Barack Obama získal právomoci na urýchlenie rokovaní o obchodných dohodách. Obama tieto právomoci potrebuje, aby uzavrel Transpacifické partnerstvo (TPP), ktoré posilní obchodné väzby USA s Áziou. Potrebná legislatíva v Senáte v hlasovaní prešla pomerom hlasov 60 k 37. Senát tak schválil obmedzenie debaty o návrhu zákona, pre samotné schválenie zákona teraz v americkom Senáte stačí 51 hlasov zo sto.

 

Obama je tak blízko k tomu, aby získal právomoc na zrýchlené konanie o obchodných dohodách, vrátane TPP. To by znamenalo, že po dokončení dohôd by tieto materiály prezident predložil americkým zákonodarcom na schválenie. Tí by túto dohodu mohli schváliť bez zmien alebo odmietnuť.

Americké nadnárodné firmy očakávajú, že z obchodnej dohody TPP, ktorá sa týka vzťahov USA s Japonskom a ďalšími desiatimi krajinami z Ázie a Tichomoria, budú profitovať. Dohoda by znamenala napríklad nižšie clá, či možnosť nových exportných trhov.

Súvisiace články

Aktuálne správy