Chystáte sa na dovolenku? Pozor na peniaze!

, TASR Foto: SITA;thinkstock

Kreditná alebo debetná karta je v dnešnej dobe absolútna nevyhnutnosť pri cestovaní do hociktorej svetovej destinácie. Nie všade je však platenie kartou bezpečné.

V oblastiach Stredomoria, Severnej Ameriky, Austrálie či na Novom Zélande môžete v masovejších turistických destináciách bez väčších obáv platiť kartou. No v exotickejších krajinách Strednej a Južnej Ameriky, v Karibiku, Afrike, oblasti Indického oceánu a Ázie treba zvoliť "dvojitú taktiku”, odporúča riaditeľ cestovateľského portálu malyprinc.sk, Andrej Maťko z CK Settour.

V medzinárodných hotelových reťazcoch alebo pri prenájme áut v niektorej z pobočiek nadnárodných firiem sa nemusíte obávať. Bezpečné je tiež vyberať peniaze z bankomatu na letisku alebo v banke. Kurz k miestnej mene je dokonca pri výbere z bankomatu často výhodnejší ako v zmenárňach. V lacných hoteloch (ktoré sú často romantickejšie ako tie medzinárodné), reštauráciách, baroch, obchodoch so suvenírmi, na výletných lodiach, transféroch a výletoch, však radšej zaplaťte v hotovosti. Ideálne v miestnej mene, aby nevznikla zbytočná diskusia o kurze. „Platobné karty sa dajú zneužiť pomerne ľahko, nemusia vám ju pritom ani fyzicky odcudziť. Stačí, ak si ju zlodej naskenuje alebo odfotografuje, vrátane bezpečnostného kódu na zadnej strane aj s vašim podpisom. Banky našťastie dokážu v priebehu dňa zareagovať na nezvyčajné a časté nákupy v exotickej destinácii a kartu zablokujú,” hovorí Andrej Maťko. To vám však nepomôže, ak nemáte pri sebe ďalšiu kartu alebo dostatok hotovosti.

Peniaze v rôznych menách si určite rozložte na aspoň 3 miesta (ak zabúdate, tak si ich niekam napíšte). Jednu tretinu si nechajte v peňaženke. Druhú dajte napríklad do špeciálneho opasku na peniaze. A tretiu, tzv. „železnú rezervu" ukryte na miesto, kde by ju zlodeji nehľadali. Odložte si tam aj kópiu vášho pasu, ktorú budete potrebovať v prípade straty pasu na vybavenie dočasného dokumentu v zahraničí a kópiu letenky.

Ďalší osvedčený tip je mať menšiu hotovosť v jednom vrecku a peňaženku v druhom. Ak platíte niekde na ulici, vyťahujte menšie peniaze rovno z vrecka, aby predávajúci nemal pohľad do vašej plnej peňaženky.

Skúsený cestovateľ Andrej Maťko dodáva, že najúčinnejším bezpečnostným pravidlom je splynúť s davom. "Buďte skromne oblečení a vybavení, nemajte na sebe žiadne drahocennosti, správajte sa skromne a nerozhadzujte okato peniaze. Nevzbudzujte dojem, že ste lákavá obeť krádeže alebo lúpeže."


 


Základné bezpečnostné opatrenia, aby ste predišli odcudzeniu platobnej karty:
– Kartu noste vždy pri sebe, umiestnenú „na tele”, aby ste si všimli prípadné odcudzenie. Kabelky a peňaženky sú najľahšou korisťou pre vreckárov. Tzv. ľadvinka nie je na zahodenie, ale ak je napchatá „na prasknutie”, môže zbytočne dráždiť potenciálnych zlodejov. Lepšou alternatívou sú šortky tzv. kapsáče, no treba dbať na to, aby mali aspoň niektoré z kapsičiek zips alebo boli ťažšie otvárateľné.
– Vyberajte peniaze iba z bankomatov umiestnených vo vnútri banky alebo na letisku. „Neodporúčam výber na rušnej ulici, alebo platenie v pofidérnych obchodoch so suvenírmi, šperkmi alebo oblečením. Ak cestujete viacerí a musíte si vybrať peniaze z bankomatu na rušnom mieste, požiadajte cestujúcich, aby vás obklopili, a nebolo tak miesto pre zrak ani ruky iných neželaných osôb.”
– Ak ju ešte nemáte, aktivujte si vo svojej banke službu zasielania SMS pri každom pohybe na účte, vďaka ktorej ľahko zistíte, že prišlo k nezvyčajným transakciám a môžete ju sami zablokovať skôr, než bude neskoro.
– Určite si vezmite dostatočnú sumu peňazí aj v hotovosti, najlepšie v amerických dolároch. Dbajte však na to, aby ste mali najnovšie bankovky, ktoré sú už dobre zabezpečené proti falšovaniu a v čo najrôznorodejších hodnotách. „V niektorých krajinách nechcú akceptovať hodnoty vyššie ako 20 US dolárov, lebo tie sa najčastejšie falšujú, inde zase boli podozrivé 20-dolárovky. Vezmite si aj jednodolárovky, tie sú vhodné ako prepitné, pretože v eurách neexistuje bankovka v hodnote nižšej ako 5 EUR a mince sa v exotickom zahraničí nedajú meniť na miestnu menu,” radí Andrej Maťko. Čo sa týka množstva hotovosti, majte pri sebe toľko, aby ste sa v prípade najhoršieho scenáru (krádeži alebo zablokovaní platobnej karty, krádeže pasu a pod.) mohli vrátiť do hlavného mesta, prípadne nerušene pokračovať v ceste.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy