Ukrajina ponúkla veriteľom aktualizovaný návrh reštrukturalizácie dlhu

Ukrajina ponúkla veriteľom aktualizovaný návrh reštrukturalizácie svojho dlhu a zároveň ich upozornila, že ak nevyužijú "poslednú šancu" na dohodu, Kyjev im prestane dlhy platiť.

Ukrajina ponúkla veriteľom aktualizovaný návrh reštrukturalizácie svojho dlhu a zároveň ich upozornila, že ak nevyužijú „poslednú šancu“ na dohodu, Kyjev im prestane dlhy platiť. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú ministerku financií Nataliju Jareškovú.
Ukrajina rokuje o reštrukturalizácii dlhu vo výške 23 miliárd dolárov (20,35 miliárd eur) so zahraničnými veriteľmi, ktorým sa však nepáči, že by mali odpísať značnú časť z hodnoty ukrajinských dlhopisov.
Nový návrh Kyjeva je pritom založený na zhoršených vyhliadkach ukrajinskej ekonomiky. A rovnako ako predchádzajúci zahŕňa aj zásadné zníženie hodnoty dlhopisov a predlženie termínu ich splatnosti.
Ukrajina pritom pohrozila veriteľom, že prestane uhrádzať svoje záväzky, ak sa rokovania nepohnú dopredu a nevyužijú túto šancu na dohodu. V novom návrhu je aj nástroj, ktorý umožní veriteľom získať viac peňazí z dlhu, ak ekonomika dosiahne väčší výkon, než s akým vláda počítala pri príprave návrhu. Tento detail by podľa ministerky Jareškovej mal pomôcť obom stranám dosiahnuť konsenzus.
Ukrajina pri novej ponuke vychádzala z predpokladu, že jej hrubý domáci produkt (HDP) sa tento rok prepadne až o 9 %, a nie o pôvodne odhadovaných 5,5 %. O návrhu má Kyjev na budúci týždeň rokovať s veriteľmi aj Medzinárodným menovým fondom (MMF). Ministerka dodala, že Ukrajina zaplatí Rusku v pondelok 22. júna tzv. kupón ( percentuálny podiel zo sumy, ktorú Moskva investovala do ukrajinských dlhopisov) vo výške 75 miliónov USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy