Miera voľných pracovných miest v EÚ bola vyššia ako v SR

Miera voľných pracovných miest v EÚ bola v prvom kvartáli vo výške 1,7 % a na Slovensku bola na úrovni 0,9 %

Miera voľných pracovných miest v eurozóne sa v prvom kvartáli tohto roku dostala na 1,7 % a v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom klesla z hodnoty 1,8 %. V medziročnom porovnaní však miera voľných pracovných miest ostala stabilná. V rámci celej EÚ bola miera voľných pracovných miest na úrovni 1,7 % a v medzikvartálnom porovnaní sa nezmenila. V porovnaní s prvým kvartálom 2014 však stúpla z hodnoty 1,6 %. Vyplýva to z informácií, ktoré vo štvrtok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

V rámci eurozóny bola miera voľných pracovných miest v priemysle a v stavebníctve na úrovni 1,1 % a vo výške 2,3 % v službách. V rámci celej EÚ sa miera voľných pracovných miest dostala na 1,2 % v priemysle a stavebníctve, pričom miera voľných pracovných miest v službách bola 2,2 %.

Na Slovensku bola miera voľných pracovných miest v prvom kvartáli tohto roka na úrovni 0,9 % a nezmenila sa medziročne a ani v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, najvýraznejšiu mieru voľných pracovných miest v prvom kvartáli zaznamenalo Nemecko (2,9 %), nasledovali Veľká Británia (2,4 %), Belgicko, Švédsko (zhodne 2,1 %) a Fínsko (2 %). Naopak najnižšia miera voľných pracovných miest bola v Lotyšsku (0,5 %), v Poľsku (0,5 % za štvrtý štvrťrok 2014), v Portugalsku (0,6 %) a v Španielsku (0,7 %).

V rámci členských štátov EÚ, v ktorých boli údaje porovnateľné, sa miera voľných pracovných miest v prvom štvrťroku 2015 zvýšila v šestnástich, ostala stabilná v šiestich a klesla v piatich. Najvýraznejší nárast zaznamenalo Česko (0,7 percentuálneho bodu), ďalej Malta (0,5 percentuálneho bodu) a Chorvátsko (0,4 percentuálneho bodu). Pokles zaznamenalo Belgicko, Dánsko, Estónsko, Francúzsko a Fínsko (zhodne 0,1 percentuálneho bodu). Miera voľných pracovných miest vyjadruje podiel voľných pracovných miest a celkového počtu pracovných miest. Celkový počet pozícií tvorí súčet voľných a obsadených pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy