SNB ponechala kľúčové úrokové sadzby nezmenené

Švajčiarska národná banka (SNB) ponechala kľúčové úrokové sadzby nezmenené, v zápornom pásme, na historicky najnižšej úrovni. A upozornila, že je pripravená zakročiť, aby zmiernila negatívny vplyv príliš silného franku na ekonomiku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Presnejšie, SNB ponechala sadzbu na depozity na úrovni -0,75 % a trojmesačnú Libor sadzbu v pásme -1,25 % až -0,25 %. Analytici takéto rozhodnutie očakávali.

Spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku totiž stále klesajú a ekonomika sa nachádza na pokraji recesie, prvej po šiestich rokoch. Hospodárstvo krajiny totiž tvrdo zasiahol nečakaný zásah SNB, ktorá 15. januára prekvapujúco zrušila strop pre posilnenie franku voči euru, ktorý dovtedy udržovala na úrovni 1,20 CHF/EUR. Frank odvtedy posilnil o 15 %, čo má negatívny vplyv na export, ktorý sa stáva v zahraničí príliš drahý a naopak, stláča ceny importu, a tým pádom aj infláciu.

Aj kríza v Grécku a jej vplyv na finančné trhy brzdia zotavovanie švajčiarskej ekonomiky. Investori totiž považujú švajčiarsky frank za bezpečný prístav pre svoje peniaze a tlačia tak jeho kurz smerom nahor.
Výkon švajčiarskej ekonomiky v prvých troch mesiacoch roka klesol a podľa odhadu analytikov sa aj v tomto štvrťroku zníži, čím sa naplní technická definícia recesie.
SNB však zatiaľ potvrdila marcovú prognózu a naďalej očakáva, že švajčiarska ekonomika za celý rok vzrastie o menej ako 1 %. Ale mierne upravila odhad vývoja spotrebiteľských cien, ktoré podľa nej tento rok klesnú o 1 %, a nie o 1,1 %, ako očakávala ešte v marci, a na budúci rok sa znížia o 0,4 %.

Frank bude čeliť ďalšiemu tlaku a zamieri smerom nahor, ak sa kríza v Grécku ešte zhorší.
Strážcovia švajčiarskej meny naznačili, že zatiaľ neinklinujú k ďalšiemu znižovaniu depozitnej sadzby a chcú najprv počkať, ako sa jej súčasný záporný úrok odrazí v ekonomike.

Súvisiace články

Aktuálne správy