Nová tvár na americkej bankovke: Konečne nežné pohlavie

, ČTK Foto: YT/buzzfeed;thenew10.treasury.gov

Podobizeň bývalého ministra financií na americkej desaťdolárovke nahradí žena. Oznámilo to ministerstvo financií USA v súvislosti s nadchádzajúcim výročím vzniku dodatku ústavy, ktorý ženám zaručil volebné právo. Ktorá osobnosť to nakoniec bude, rozhodne v hlasovaní verejnosť.

Zmena by mala nastať od roku 2020. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo financií. Na výbere konkrétnej osobnosti by sa podľa ministra financií Jacoba Lewa mala podieľať široká verejnosť a to prostredníctvom internetovej stránky, kde je možné svoje nápady zdieľať. Výsledok ankety by mal byť známy ešte tento rok.

Okrem novej tváre, ktorá nahradí prvého ministra financií USA Alexandra Hamiltona, sa na novej  desaťdolárovke objavia aj dokonalejšie ochranné prvky.

Naposledy bola žena na americkej bankovke v rokoch 1891 až 1896, kedy americký dolár zdobila podobizeň manželky prvého amerického prezidenta Marthy Washingtonovej. Okrem nej sa na papierových platidlách USA objavila v rokoch 1865 až 1869 napríklad aj indiánka Pocahontas.

Na jednodolárovke z roku 1896-1901 sú na zadnej strane hlavným vizuálnym prvkom portréty George a Martha Washingtoných.

Jednodolárovka za rokov 1896-1901

Na dvojdolárovke z roku 1896 sa objavuje tematika vedy a techniky: Ako para a elektrina prenikli do priemyslu a obchodu.

Nová bankovka s vyobrazením ženy sa do obehu dostane za päť rokov pri príležitosti stého výročia prijatia 19. dodatku americkej ústavy, ktorý zaručuje ženám volebné právo.

Lewovo vyhlásenie ocenila senátorka Jeanne Shaheenová, ktorá sa dlhodobo usilovala o umiestnenie ženskej postavy na bankovku. "Mladé dievčatá po celej krajine budú môcť čoskoro vidieť inšpirujúcu ženu na desaťdolárovej bankovke," uviedla.

V prieskume, ktorý nedávno na internete uskutočnila jedna z mimovládnych organizácií, zvíťazila ako kandidátka na zvečnenie na americkom platidle černošská bojovníčka proti otrokárstvu Harriett Tubmanová. Na ďalších miestach sa umiestnili napríklad niekdajšia prvá dáma Eleanor Rooseveltová či bojovníčky za práva černochov Rosa Parksová.

Súvisiace články

Aktuálne správy