ECB nemôže pomáhať Grécku, ak rokovania zlyhajú

ECB umožňuje financovanie krajiny prostredníctvom programu núdzových úverových liniek, táto pomoc však podľa šéfa nemeckej centrálnej banky Jensa Weidmanna nebude možná, ak rokovania Grécka s veriteľmi zlyhajú.

Európska centrálna banka (ECB) nebude môcť Grécku poskytovať finančnú pomoc, ak rozhovory Atén s veriteľmi definitívne zlyhajú. V stredu to vyhlásil šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann. Grécku dochádzajú peniaze a ECB umožňuje financovanie krajiny prostredníctvom programu núdzových úverových liniek (ELA). V rozhovore pre štvrtkové vydanie denníka La Stampa Weidmann povedal, že ak rokovania zlyhajú, nie je úlohou ECB držať Grécko nad vodou.

 

"Úlohou ECB nie je financovať štáty, v skutočnosti je to zakázané,“ povedal Weidmann. "Ak rokovania zlyhajú na politickej úrovni, ECB bude musieť vyvodiť nevyhnutné závery. Je na politikoch, vládach a parlamentoch, aby rozhodli o tom, či financovať Grécko," dodal.

Weidmann špeciálne o ELA nehovoril. ECB v stredu zvýšila pomoc pre Grécko prostredníctvom ELA o 1,1 mld. eur. Strop sa tak dostal na 84,1 mld. eur. Grécko musí 30. júna splatiť 1,6 mld. eur Medzinárodnému menovému fondu. Krajina však čelí možnosti bankrotu v prípade, že nezíska ďalšiu pomoc. "Zodpovednosť v súvislosti so zotrvaním v eurozóne je úplne na strane gréckej vlády,“ povedal Weidmann s tým, že ak krajina nesplní svoje záväzky, dôsledky budú ťažko kontrolovateľné. Zároveň poznamenal, že prežitie eurozóny nezávisí od vývoja v Grécku. Weidmann však pripustil, že odchod Grécka by znamenal určitú nákazu a "modifikoval by charakter menovej únie“.

Súvisiace články

Aktuálne správy