Ryanair musí znížiť podiel v Aer Lingus

Britský protimonopolný úrad vo finálnom rozhodnutí nariadil írskemu nízkonákladovému prepravcovi Ryanair znížiť svoj 30-percentný podiel v konkurentovi Aer Lingus pod 5 %

Britský protimonopolný úrad vo štvrtok nariadil írskemu nízkonákladovému prepravcovi Ryanair znížiť svoj 30-percentný podiel v konkurenčnej spoločnosti Aer Lingus. O nízkonákladovú leteckú firmu Aer Lingus má záujem spoločnosť International Airlines Group (IAG), ktorá je majiteľom britského prepravcu British Airways a španielskej Iberie. Tá za firmu ponúkla 1,36 mld. eur, prevzatie je však podmienené súhlasom Ryanairu. Pre súťaž na trhu nie je dobré, keď môže konkrétna letecká spoločnosť zablokovať snahu o prevzatie svojho hlavného konkurenta, uviedol protimonopolný úrad v konečnom verdikte.

„Potrebujeme zabezpečiť, aby bez ohľadu na to, čo sa stane vo vzťahu s touto konkrétnou transakciou, Ryanair nemohol ovládať Aer Lingus,“ uvádza sa v rozhodnutí. Úrad pôvodne v roku 2013 nariadil Ryanairu znížiť svoj podiel v Aer Lingus pod 5 %. V apríli protimonopolný úrad v predbežnom rozhodnutí konštatoval, že Ryanair naďalej zostáva hlavnou prekážkou zlúčenia Aer Lingus s prípadným novým vlastníkom. Ryanair predtým vyzval úrad, aby prehodnotil svoje pôvodné rozhodnutie z roku 2013, ktorým mu nariadil znížiť podiel v Aer Lingus pod 5 %. Írska vláda, ktorá má v Aer Lingus 25-percentný podiel, už uviedla, že akcie predá IAG.

Podľa agentúry Reuters plánuje Ryanair napadnúť verdikt protimonopolného úradu na britskom najvyššom súde.

Súvisiace články

Aktuálne správy