Investovanie v Európe podľa Credit Suisse: Do automobiliek nie, do bánk áno

, The Financialist Foto: SITA

Niekoľko rokov po finančnej kríze sa európska ekonomika zasekla v neutrálnej polohe. Ale tie dni sú už za nami. Kontinent je v súčasnej dobe uprostred rastového cyklu, a znalí investori z toho už dokázali štedro profitovať.

Zlepšovanie ekonomiky a klesajúce euro, na pár mesiacov zatraktívnili akcie automobiliek. Ale stačil prudký pokles eura sa zdá sa, že sa tento obchod na čas odkladá. Ktorý sektor je ale pripravený prevziať štafetu? Podľa Credit Suisse sú to finančné inštitúcie.

Akcie automobiliek začali vyzerať zaujímavo, hneď ako ceny ropy začali klesať a podporil dopyt po nových automobiloch. Neskôr sa výhľad pre ekonomiku eurozóny stal optimistickejší a autá v tomto svetle vyzerali ešte lepšie. Credit Suisse predpokladá, že ekonomika rástla v lepším než očakávaným ročným tempom o 2,5 percenta v prvom štvrťroku. Sektor navyše ťažil z exportu áut pri relatívne slabom eure, ktoré kleslo o 18 percent v priebehu minulého roka voči silnejúcemu doláru. Dokonca aj nemecké automobilky hlásili dobré výsledky, aj napriek spomaleniu v Číne, čo je dôležitý exportný trh.

Večierok investorov do tohto segmentu sa ale nemusí zákonite končiť, i keď určite stráca na sile. Credit Suisse nedávno znížil odporúčania na toto odvetvie, za kľúčový dôvod považuje to, že euro sa dostáva do obdobia relatívnej stability. Európske akcie automobiliek majú tendenciu k horšiemu výkonu, ak euro posilňuje, pretože sektor je silne závislý na exporte. Budú to najmä nemeckí výrobcovia, ktorí pravdepodobne pocítia dôsledky silnejšieho eura, pretože už teraz trpia kvôli slabšiemu čínskemu  dopytu. Predaj zahraničných automobilových značiek v Číne v prvom štvrťroku vzrástol iba o 2 percentá, v porovnaní s nárastom o 38 percent značiek domácich. Napríklad BMW muselo kvôli tejto situácii znižovať ceny. Credit Suisse odhaduje, že európske predaje automobilov spomalia z 10 percent, ktoré dosiahli v prvom štvrťroku, a budú rásť len 3 percentá za rok ako celok.

A kam by teda investori mali radšej upriamovať svoju pozornosť podľa Credit Suisse? Na banky, finančný sektor má tendenciu prekonať svoju výkonnosť, ak sa ekonomika zlepšuje a mena posilňuje. Nedávne PMI údaje v Európe boli lepšie, než sa očakávalo, a euro rástlo. Takisto vyjadrenia ECB o náraste 'dopytu po úveroch a ochote bánk dlžníkom viac požičiavať, firemný dopyt po úveroch bol najvyšší od roku 2007. Výsledky bánk sú obzvlášť citlivé na výrobné PMI, ktoré by podľa predikcie Credit Suisse mali vzrásť o ďalších 4-6 bodov.

Credit Suisse uprednostňuje retailové banky pred investičnými, pretože ponúkajú vyššiu návratnosť vlastného kapitálu. Retailové banky napríklad vo Veľkej Británii a Švédsku, majú rentabilitu ​​medzi 13 až 17 percentami. Aj trh s bývaním má lepšie vyhliadky na rast než sa predpokladá.  Internetové bankovníctvo ponúka retailovým bankám veľké príležitosti na zlepšenie marží, pretože pomer nákladov k výnosom pri on-line službách dosahuje 30 percent, v porovnaní s 50 percentami kamennej banky. Retailové banky majú podľa Credit Suisse "v zásade silnú pozíciu."

Súvisiace články

Aktuálne správy