EÚ predĺžila sankcie proti trom Ukrajincom

Európska únia (EÚ) predĺžila sankcie proti trom Ukrajincom, ktorí sú podozriví zo sprenevery za vlády bývalého prezidenta Viktora Janukovyča. Informovala o tom agentúra Reuters.
Konkrétne sa to týka zmrazenia účtov bývalej ministerky spravodlivosti Oleny Lukašovej, exministra školstva a vedy Dmytra Tabačnika a podnikateľa Serhija Kľujeva, brata bývalého šéfa prezidentskej kancelárie. Platnosť pôvodných sankcií proti nim totiž dnes vypršala, preto ich únia v prípade Lukašovej a Tabačnika predĺžila do 6. marca 2016 a v prípade Kľujeva do 6. októbra 2015.
Podľa súčasnej ukrajinskej vlády Janukovyč, ktorý našiel exil v Rusku, a jeho spojenci počas štyroch rokov vlády drancovali štátnu pokladnicu a ukoristili z nej vyše 30 miliárd USD (26,74 miliardy eur). Kyjev tiež obviňuje členov bývalej vlády z podielu na usmrtení civilistov pri krvavom potlačení demonštrácií proti Janukovyčovmu režimu vo februári 2014.
Exprezident Janukovyč, jeho starší syn a dvaja poslední premiéri, ktorí zastávali úrad pred Janukovyčovým zvrhnutím, sú na zozname 14 Ukrajincov, ktorým EÚ nariadila zmraziť účty do marca 2016. Uvedenej trojici však Brusel pôvodne zmrazil účty na kratšiu dobu, pretože Ukrajina proti nim ešte nezačala súdne konanie.
Mladšieho Janukovyčovho syna Viktora zo zoznamu únia vyškrtla v reakcii na správu, že v marci tohto roka zahynul, keď sa pod jeho autom prelomil ľad na jazere Bajkal.
Janukovyč a ďalší Ukrajinci na zozname sa proti sankciám odvolali na európskom súde a žiadajú o ich anulovanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy